Aandoeningen

Cubital Tunnel Syndroom

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2927 waarderingen

We kennen allemaal het gevoel van het telefoonbotje, wanneer we de elleboog stoten. Dit gevoel ontstaat doordat de ulnaris zenuw wordt geraakt. Het geeft een korte maar felle pijnscheut die uitstraalt tot in de hand.
Deze zenuw ligt hier heel oppervlakkig en spant op over het uitstekende bot van de bovenarm wanneer u de elleboog buigt. Op precies deze plek kan de ulnaris zenuw ook beklemd raken. We noemen dat het Cubital Tunnel Syndroom.

Het Cubital Tunnel Syndroom geeft pijn aan de binnenzijde van de elleboog en de onderarm, die kan uitstralen naar de ringvinger en pink. Het kan ook een doof gevoel geven in deze vingers. Vaak is sprake van een verminderde kracht in de hand.

Ontstaan van Cubital Tunnel Syndroom

Het Cubital Tunnel Syndroom kan ontstaan door het te vaak strekken van de elleboog waardoor de zenuw teveel wordt opgerekt. Ook kan het zijn dat de zenuw niet goed door de groef in het bot loopt en klemt. Soms ontstaat het na een gebroken arm, wanneer de onderarm een iets andere stand heeft gekregen.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Telefonische intake

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen

Maak een afspraak

Adviesgesprek arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Consultafspraak met arts

Behandeling

De arts doet een lichamelijk onderzoek en een elektrisch spieronderzoek (EMG).

De arts zal u uitleggen hoe u druk van buitenaf zoveel mogelijk kunt voorkomen. Verder kunnen ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's) en een spalk worden voorgeschreven.

Wanneer bovenstaande niet helpt, kan er geopereerd worden. Daarbij worden alle mogelijke punten van beklemming van de zenuw weggehaald (decompressie).

Soms is het nodig om het uitstekende botje aan de binnenkant van de elleboog te verwijderen. De zenuw wordt dan verplaatst zodat die niet meer opspant bij het buigen van de elleboog. In 80-90% van de gevallen treedt er verbetering op van de klachten na een decompressie. Het gevoel kan nog tot twee jaar na de operatie verbeteren.

Behandeling & Nazorg

Herstel

In het algemeen moet u de elleboog één tot drie weken onbelast oefenen. Daarna wordt de belasting geleidelijk opgevoerd. Draag liever geen mitella of leun niet langdurig op gebogen ellebogen.

Wanneer er een mediale epicondylectomie is verricht duurt het iets langer voor de kracht kan worden opgebouwd.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
Alle afspraken op één dag.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
FAQ

Veelgestelde vragen over Cubital Tunnel Syndroom

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
Alle afspraken op één dag.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak