Aandoeningen

Artroscopie elleboog

Een artroscopie is een kijkoperatie. Hierbij worden verschillende kleine incisies gemaakt rond de elleboog. Hierdoor kunnen een camera en verschillende instrumenten in het gewricht worden gebracht.

Wanneer een artroscopie?

Een kijkoperatie kan als onderzoek dienen om de staat van het kraakbeen te bekijken of een instabiele elleboog van binnen te inspecteren. Tegelijkertijd kan er ook ontstekings- of littekenweefsel worden verwijderd. Een kijkoperatie kan ook gedaan worden om gewrichtsmuizen uit de elleboog te verwijderen of om kraakbeen te verwijderen of te fixeren bij osteochondritis dissecans of de ziekte van Panner. Tevens kan extra bot worden verwijderd en kan het kapsel worden verwijderd in het geval van een stijve elleboog of bij artrose. Een tenniselleboog kan soms ook via een kijkoperatie worden behandeld. Sommige breuken van de elleboog kunnen met behulp van een artroscopie terug op de plaats worden gezet.
Soms wordt er niet gekozen voor een artroscopie als er in het verleden al operaties aan de zenuwen zijn uitgevoerd of wanneer er te veel littekenweefsel in de elleboog zit.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Telefonische intake

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Anesthesie

Een kijkoperatie gebeurt onder volledige narcose. De patiënt wordt op de zij gelegd met de arm op een rol. 

De operatie

Er wordt fysiologische vloeistof in het gewricht gespoten om het kapsel uit te laten zetten. Dan wordt er een incisie van ongeveer een halve centimeter gemaakt aan de binnenkant van de elleboog, vlak voor de nervus ulnaris. De camera wordt in het gewricht gebracht en de voorzijde van het gewricht wordt bekeken.
Er wordt continu fysiologische vloeistof in het gewricht gepompt. Met een naaldje wordt dan de plaats voor de tweede incisie aangeduid. Door deze tweede incisie kunnen instrumenten in het gewricht worden gebracht. Dan worden er twee of drie incisies aan de achterzijde van de elleboog gemaakt. Opnieuw kunnen de camera en instrumenten in het gewricht gebracht worden.

Herstel
Na de operatie zal er, afhankelijk van de ingreep, een gips worden aangelegd met de elleboog zoveel mogelijk gestrekt. Deze methode werd ontwikkeld door prof. dr. Yamaguchi uit de VS en dient om de zwelling zoveel mogelijk te beperken. Het gips mag op de eerste dag na de operatie worden verwijderd en vervangen door een drukverband.
Het is normaal dat er de eerste dagen na de kijkoperatie nog vocht uit de wondjes komt. Dit moet spontaan stoppen binnen 2 à 3 dagen.
De eerste afspraak voor controle is in principe vier weken na de ingreep. De bevindingen en volgende stappen van de revalidatie worden op dat moment met u besproken.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake