Aandoeningen

Elleboogprothese

Een elleboogprothese vervangt uw eigen ellebooggewricht wanneer dat niet meer functioneert. Er bestaan verschillende soorten prothesen voor de elleboog en afhankelijk van wat er vervangen dient te worden, kan de prothese worden aangepast. Daarbij spelen ook uw leeftijd en de reden voor de prothese een rol.

Wanneer wel een elleboogprothese?

Meestal wordt een prothese geplaatst als het gewricht is versleten. Dit kan een onderliggende oorzaak hebben, zoals reuma of een doorgemaakte breuk. Het langdurig overbelasten van de elleboog kan ook slijtage veroorzaken en bij sommige mensen is er een verhoogde gevoeligheid voor slijtage. Als een breuk van de elleboog zo complex is dat herstel niet mogelijk is, wordt soms direct een prothese geplaatst. 

Wanneer geen elleboogprothese?

Bij een actieve infectie of niet genezende wond ter hoogte van de elleboog is het plaatsen van een prothese niet mogelijk. Natuurlijk moet uw algemene gezondheid ook voldoende zijn om een operatie toe te laten.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Anesthesie

Het plaatsen van een elleboogprothese gebeurt onder volledige narcose. Hierbij wordt vaak ook een locoregionale verdoving (dat wil zeggen dat de alleen de arm wordt verdoofd) gegeven, zodat u minder pijn heeft na de ingreep. Alleen een locoregionale verdoving is ook mogelijk maar omdat de ingreep langer dan twee uur duurt is dit zeer oncomfortabel voor u. We raden dit dan ook af.

De operatie

De arts maakt een incisie over de achterzijde van de elleboog. De elleboog wordt vrijgemaakt en ‘uit de kom’ geplaatst door de gewrichtsbanden door te nemen. Zowel de bovenarm als de onderarm worden geprepareerd. De prothese wordt eerst gepast met proefcomponenten. Als de prothese goed past en de beweeglijkheid en stabiliteit goed zijn, plaatst de arts de definitieve delen. Deze worden vastgezet met beencement. Daardoor zit de prothese in principe onmiddellijk na de operatie al stevig vast en kunt u direct bewegen. De gewrichtsbanden worden weer op hun plaats gezet, de huid wordt gehecht en u krijgt een drukverband.

Na het plaatsen van een elleboogprothese blijft u een nacht in de kliniek. We controleren en verzorgen de wond en u start direct met fysiotherapie om de beweging zo snel mogelijk te verbeteren. Tijdens de opname is het ook makkelijker om pijnmedicatie aan te passen aan de behoefte van dat moment.
Op de dag na de operatie komt de fysiotherapeut al de eerste voorzichtige oefeningen uitleggen. Hoe snel u revalideert is afhankelijk van de pijn en van het herstel van de wond. Goed om te weten: met een elleboogprothese mag u de rest van uw leven niet meer dan 5 kg tillen. Voor herhaalde bezigheden is 1,5 kg het maximale gewicht.
Gemiddeld gaat een prothese 10 tot 15 jaar mee. Loslating van de prothese en slijtage kunnen ertoe leiden dat de prothese na verloop van tijd vervangen moet worden. 20% van de geplaatste elleboogprotheses moet worden vervangen binnen een periode van 10 jaar.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake