Een ganglion is een zwelling die vaak voorkomt op de boven- of onderzijde van de pols maar soms ook in de plooi aan de basis van de vinger. Een ganglion is te herkennen als een vast aanvoelende en soms pijnlijke zwelling. Een ganglion geeft niet altijd klachten. Soms voelen patiënten tintelingen in de aangedane vinger, omdat het ganglion op de zenuw drukt. Verder kan er sprake zijn van bewegingsbeperking, pijn of zwakte van de vinger. Een ganglion kan plotseling ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. Het kan ook gebeuren dat het ganglion spontaan verdwijnt of stuk barst. Soms bestaat er naast het ganglion een triggerfinger.

Oorzaak van een ganglion

Een ganglion komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen - in ongeveer 70% van de gevallen gaat het om een vrouw. Zo'n 10% van de patiënten geeft aan dat zij een trauma aan de aangedane vinger hebben doorgemaakt. Er bestaat geen relatie tussen het ontstaan van het ganglion en het beroep van de patiënt. Wat de precieze oorzaak is van het ontstaan van een ganglion is nog niet duidelijk, maar een lokale irritatie lijkt een grote rol te spelen.

Diagnose van een ganglion

Een ganglion is goed te voelen als een kleine (3-8 mm) stevige massa. De arts zal tevens lichamelijk onderzoek verrichten om te kijken of er ook sprake is van een triggerfinger. Naast lichamelijk onderzoek is er geen aanvullend onderzoek nodig. Soms wordt een echo verricht om een andere diagnoses uit te sluiten.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Zonder operatie

De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weggezogen. Na het leegzuigen van het ganglion krijgt u een pleister over de insteekopening. Let op een goede hygiëne tot het wondje volledig gesloten is, om een infectie te voorkomen. U mag de vinger of pols normaal bewegen.

Met operatie

Heeft u last van pijn, zwakte van de vinger en tintelingen in de vinger, dan is een operatie te overwegen. De operatieve ingreep kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd.

De vinger wordt middels prikken aan de basis verdoofd waarna de patiënt een manchet rondom de bovenarm krijgt. Dit manchet wordt gedurende de ingreep opgepompt waardoor er geen bloed in het operatiegebied kan komen.

Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd, steriel afgedekt en maakt de plastisch chirurg een snede onder de vinger. De ganglion wordt opgezocht waarna deze inclusief de steel wordt verwijderd. Hierna wordt de wond met hechtingen gesloten.

Na de operatie krijgt u een verbandje om de vinger of pols, let erop dat het verband niet nat wordt! Na drie dagen mag u het verband zelf verwijderen. Hierna mag de wond wel nat worden, maar u mag niet met de vinger in water weken. De hechtingen worden na tien tot veertien dagen in de kliniek verwijderd.

Meer informatie

Zonder operatie

Bij deze behandelmethode is de kans groot dat de ganglion terugkomt. Daarnaast is er kans op infectie; naast een ontsteking van het weefsel direct onder de huid kan er een ontsteking optreden van het onderliggende gewrichtje. De kans bestaat dat het gewrichtje daardoor schade oploopt, waardoor u de vinger of pols minder goed zult kunnen gebruiken. 

Met operatie

Bij deze behandelmethode is de kans dat de ganglion terugkomt nihil, maar indien de ganglion niet in zijn geheel kan worden verwijderd is de kans op terugkeer 50%.

Tijdens de operatie kan een zenuw beschadigd worden. Is dit het geval, dan wordt dit tijdens de ingreep direct hersteld.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinics Hand- en polszorg, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinics' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinics’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘Mijn Xpert Clinics’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinics Hand- en polszorg. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake