9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2957 waarderingen

Wat is een ganglion?

Ganglions komen veel voor. Een ganglion is een goedaardige zwelling die vaak op de boven- of onderkant van de pols voorkomt. Soms zit het in de vingers. Een ganglion, ook wel cyste genoemd, kan in grootte variëren en is meestal goed te herkennen als een stevige, gevoelige massa. Het bultje is gevuld met een geleiachtige vloeistof. Een ganglion kan plotseling ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. Sommige ganglions verkleinen na een periode van rust en worden weer groter na activiteit. Het kan ook gebeuren dat het ganglion spontaan verdwijnt of barst.

Symptomen

Een ganglion geeft niet altijd klachten. U kunt last hebben van;

  • Bewegingsbeperkingen
  • Pijn of zwakte van de pols, vooral bij het steunen van de hand

Diagnose van een ganglion

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Soms wordt een echo of MRI verricht om een andere diagnoses uit te sluiten.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 03
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Zonder klachten:
Een ganglion geeft gelukkig lang niet altijd klachten en behoeft als u er geen last van heeft ook geen behandeling

Met klachten
Zonder operatie:
De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weggezogen. Soms zal de arts besluiten om corticosteroïde te injecteren nadat het ganglion is leeggezogen. Hierna krijgt u een pleister over de insteekopening. Let op een goede hygiëne tot het wondje volledig gesloten is, om een infectie te voorkomen. U mag de vinger of pols normaal bewegen.

Met operatie:
De chirurg maakt hiervoor een sneetje in de boven- of onderzijde van de pols, afhankelijk waar het ganglion zich bevindt. Het ganglion wordt opgezocht en vervolgens inclusief de steel (oorsprong van het ganglion) verwijderd. Vaak moet het polskapsel geopend worden om het kapsel schoon te maken. Hierna wordt de wond met hechtingen gesloten.

Na de operatie krijgt u een verband om de vinger of pols, let erop dat het verband niet nat wordt. In sommige gevallen kan de arts besluiten om een spalk aan te leggen. Na drie dagen kan het verband worden verwijderd. Mocht u een spalk hebben gekregen moet deze vaak wat langer worden gedragen Hierna mag de wond wel nat worden, maar u mag niet met de vinger in water weken. De hechtingen worden na tien tot veertien dagen in de kliniek verwijderd.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
FAQ

Veelgestelde vragen over Ganglion

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak