Het laterale collaterale ligament (buitenste gewrichtsband) van de elleboog zorgt voor stabiliteit van het gewricht. Letsel aan de buitenste gewrichtsband van de elleboog geeft klachten van instabiliteit, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel. 

Oorzaak van letsel buitenste gewrichtsband elleboog

Letsel aan het laterale collaterale ligament kan verschillende oorzaken hebben. Een trauma of operatie kan de gewrichtsband beschadigen, maar ook gewrichtsontsteking of chronisch letsel kan de kwaliteit van de band aantasten. 

Diagnose van letsel buitenste gewrichtsband elleboog

Tijdens het onderzoek zal de arts de stabiliteit van de elleboog beoordelen. Op basis van lichamelijk onderzoek zal de arts kijken of de laterale band nog aanspant en of de radiuskop op zijn plaats blijft bij draaiing van de onderarm. 
Soms vraagt de arts röntgenfoto of MRI-scan van de elleboog aan, maar dit is niet altijd nodig. 


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Bij een acuut letsel kunnen we ervoor kiezen om een conservatieve behandeling in te zetten. Uiteraard moet ander letsel aan de elleboog eerst worden uitgesloten. De conservatieve behandeling bestaat uit een brace die strekking van de elleboog tot een bepaald aantal graden tegenhoudt. Is een conservatieve behandeling niet afdoende, dan volgt een operatieve ingreep.

Operatie laterale collaterale ligament

De arts maakt een incisie aan de zijkant van de elleboog. Vervolgens bekijkt hij of de bestaande band hersteld kan worden, of dat er een nieuwe band geconstrueerd moet worden. Als de band op zijn plaats gezet kan worden zal dit gebeuren met een anker in het bot van de bovenarm. Moet de band gereconstrueerd worden, dan gebeurt dit met een pees die door tunnels door het bot vastgezet wordt. 

Direct na de operatie wordt uw elleboog beschermd door een spalk. Deze zal worden vervangen door een dynamische brace. Met deze brace mag de elleboog binnen een bepaald bereik bewogen worden. Dit bereik wordt in een paar weken uitgebreid tot volledige buiging en strekking.
De resultaten bij deze operatie zijn over het algemeen zeer goed: meer dan 95% van de patiënten geneest volledig. Bij een klein percentage blijft er nog wat milde pijn of ongemak bij inspanning en bij een zeer klein percentage geeft de ingreep weinig verbetering. 
De meeste patiënten hebben na zes weken een goede beweeglijkheid van de elleboog maar het duurt minstens zes weken voordat de band weer belast kan gaan worden. Het duurt drie tot zes maanden voordat het herstel volledig is.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake