Aandoeningen

Zenuwinklemming - Nervus interosseus posterior

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2957 waarderingen

Er lopen drie belangrijke zenuwen rond de elleboog en deze kunnen alle drie bekneld raken. De nervus ulnaris is het vaakst aangedaan, gevolgd door de nervus interosseus posterior.

Nervus interosseus posterior inklemming

Aan de voorzijde van de elleboog loopt een grote zenuw, de nervus radialis. Deze splitst in twee takken: de ene tak is belangrijk voor het gevoel van een deel van de onderarm en de duimzijde van de hand, de andere tak zorgt ervoor dat verschillende spieren van de onderarm kracht kunnen uitoefenen.
Hier is vooral de nervus interosseus posterior van belang. Het belangrijkste symptoom van een nervus interosseus posterior inklemming is pijn aan de voorzijde van de onderarm. De pijn voelt vaak brandend en kan uitstralen richting de hand.

Oorzaak van nervus interosseus posterior inklemming

Ter hoogte van de onderarm loopt deze zenuw door een tunnel. De bodem van de tunnel wordt gevormd door het bot van het spaakbeen (radius), het dak van de tunnel is een spier en een peesboog. De zenuw kan bekneld raken door deze pees en spier maar ook door een groot bloedvat in de buurt van de zenuw. 

Diagnose van nervus interosseus posterior inklemming

Tijdens het onderzoek zal de arts proberen de symptomen uit te lokken door zacht op de zenuw te tikken. Dit kan lokale pijn of uitstraling geven. Verder kan het aanspannen van de spieren soms de symptomen uitlokken. Druk aan de voorzijde van de elleboog kan gevoelig zijn. Het gevoel van de vingers en de kracht van de hand worden ook onderzocht.
Om de zenuw beter te onderzoeken kan de arts een EMG of een MRI-scan aanvragen.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Wanneer het EMG nog geen duidelijke afwijkingen toont of als de klachten sterk houdingsgebonden zijn, is een conservatieve behandeling de oplossing. De behandeling bestaat dan voornamelijk uit rust en eventueel fysiotherapie om de spieren van de onderarm beter te ontspannen. Als de conservatieve behandeling te weinig effect heeft of als er definitieve schade voor de zenuw dreigt op te treden, is een operatie nodig.

Operatie nervus interosseus posterior inklemming

De arts maakt een incisie over de zenuw aan de voorzijde van de onderarm, ter hoogte van de elleboog. Het dak van de tunnel wordt opengemaakt en de zenuw wordt volledig vrijgelegd.

Direct na de operatie wordt uw elleboog beschermd door een dik verband. Dit blijft twee dagen zitten, daarna mag u dit zelf verwijderen. Hierna mag u de elleboog weer bewegen. Vooral het strekken is in het begin vaak moeilijk. In principe mag u de elleboog direct volledig belasten zolang de pijn dit toelaat.
De resultaten bij deze operatie zijn over het algemeen zeer goed. De meerderheid van de patiënten geneest volledig. Bij een klein percentage blijft er nog wat milde pijn of ongemak bij inspanning en in een zeer klein percentage geeft de ingreep weinig verbetering. De duur van het herstel is zeer variabel en afhankelijk van de kwaliteit van de zenuw. Als deze lang bekneld heeft gezeten, kan het zijn dat de zenuw niet meer kan herstellen. In dat geval is het doel van de operatie om te voorkomen dat de klachten erger worden en de zenuw volledig onbruikbaar wordt.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
FAQ

Veelgestelde vragen over Zenuwinklemming - Nervus interosseus posterior

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak