Aandoeningen

Triggerfinger

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2987 waarderingen

Wat is een triggerfinger?

De triggerfinger, ook wel Tendovaginitis Stenosans (TVS) of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt. U heeft een triggerfinger als de vinger alleen met moeite gebogen kan worden en dan met een schok(je) recht komt. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm. Bij een triggerfinger is er sprake van een zwelling door een ontsteking in een van de buigpezen van de vingers of duim. In de beginfase van deze aandoening doet de vinger of duim alleen maar pijn is er nog geen hokken of triggering te zien.

Een triggerfinger komt meer bij vrouwen voor in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. Meestal gaat het om de ringvinger. Een triggerfinger komt vaak voor in combinatie met het carpaal tunnel syndroom en vice versa. Ook komt een triggerfinger vaker voor bij mensen met reuma en suikerziekte (diabetes). Een triggerfinger kan ontstaan na een zware inspanning, maar in veel gevallen is de oorzaak niet te achterhalen.

Symptomen

De symptomen bij een triggerfinger of triggerduim zijn:

  • Vinger kan met moeite gebogen worden en komt met een schokje recht
  • Pijnlijke verdikking in de handpalm
  • Knappend en knakkend gevoel bij het buigen van de vinger.

Diagnose van een triggerfinger

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. De diagnose triggerfinger of triggerduim is daarmee eenvoudig te stellen.

Toegangstijden

De toegangstijd is het aantal werkdagen tussen consult en behandeling.

Almelo8
Almere8
Amersfoort27
Amsterdam27
Amsterdam27
Apeldoorn30
Breda27
DenBosch10
DenHaag27
Eindhoven10
Enschede8
Gorinchem27
Gouda27
Haarlem27
Hilversum27
Leiden27
Lelystad27
Nijmegen30
Rotterdam27
Tilburg10
Velp30
Venlo10
Weert10
Zeist27

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 03
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Triggerfinger kan op diverse manieren worden behandeld. Wij kiezen altijd voor de minst ingrijpende manier. Wanneer u last heeft van een triggerfinger (of triggerduim) geven we in eerste instantie daarom vaak een Kenacort injectie met ontstekingremmende medicatie. Deze injectie is enigszins gevoelig maar u bent daarna meestal binnen enkele weken van de klachten af. Indien dit niet voldoende helpt, kan tijdens een operatie het bandje van de peesschede (pully) worden doorgesneden. Zo kan de pees weer vrij glijden.

Na een ingreep krijgt u een verband dat na drie dagen mag worden verwijderd. In de tussentijd kunt u de hand gebruiken voor zover het gaat. Na het verwijderen van het verband mag het wondje nat worden, maar niet weken. U kunt er dan een pleister op plakken. Na tien tot veertien dagen worden de hechtingen verwijderd. Mocht blijken dat het herstel achterblijft, kan handtherapie worden gestart.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
FAQ

Veelgestelde vragen over Triggerfinger

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak