Aandoeningen

Duimbasis artrose

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2957 waarderingen

Wat is duimbasis artrose?

De duim is één van meest gebruikte onderdelen van de hand. Duimbasis artrose (ook wel duimbasisslijtage genoemd) komt daarom veel voor, vooral bij vrouwen boven de 40 jaar. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen op de gewrichtsoppervlakken is versleten. Als u pijn krijgt door slijtage, merkt u dat vaak bij iedere beweging. Vaak wordt gezegd dat u ‘er maar mee moet leren leven’. De klachten die duimbasis artrose geeft, kunnen echter goed worden behandeld.

Symptomen

  • Zeurende pijn aan de basis van de duim
  • De pijn wordt erger wanneer u een knijpbeweging maakt, zoals bij het opendraaien van een pot of het draaien van sleutels
  • Door de pijn kan er krachtsverlies optreden, waardoor u dingen uit uw handen laat vallen
  • Vaak neemt uw duim een afwijkende stand aan; de duimmuis wijkt naar binnen en de rest van de duim gaat overstrekken
  • Zwelling van de duimbasis

Diagnose van duimbasis artrose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak maken we op de polikliniek direct een röntgenfoto. Daarop is duimbasisartrose meestal goed zichtbaar.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 03
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Duimbasisartrose kunnen we op verschillende manieren behandelen.

Bij milde slijtage
Bij een milde duimbasisartrose bestaat de behandeling uit rust, pijnstilling en eventueel ontstekingsremmende injecties. Ook kunt u een spalk dragen die uw duim ondersteunt. Onze handtherapeuten zullen u begeleiden bij dit traject.

Bij gevorderde artrose
Helpt conservatieve therapie niet of is de slijtage vergevorderd, dan kunnen we u opereren. We hebben hierbij verschillende mogelijkheden:

  • Trapezium excisie: Dit is de meest gebruikelijke ingreep waarbij eerst het trapeziumbotje verwijderd wordt. Deze ingreep kan gecombineerd worden met een interpositie en/of een ophanging met behulp van een stuk van de buigpees van de pols. Uw arts zal u informeren welke techniek bij u het meest geschikt is.
  • Artrodese: Deze techniek wordt minder vaak gebruikt en alleen voor specifieke indicatie. Bij deze techniek zetten we het duimbasisgewricht vast. U kunt uw duim daarna weer gewoon gebruiken, want de andere gewrichten nemen de functie van het vastgezette gewricht deels over.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van uw behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Alle afspraken op één dag.
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
FAQ

Veelgestelde vragen over Duimbasis artrose

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Alle afspraken op één dag.
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak