
Inhoudsopgave
De pols wordt gevormd door de uiteinden van het spaakbeen (distale radius) en de ellepijp (ulna), samen met de handwortelbeentjes. Bij een gebroken pols gaat het in driekwart van de gevallen om een breuk (fractuur) van het spaakbeen en/of de ellepijp. Als vuistregel geldt dat hoe groter de verplaatsing is en hoe groter de verbrijzeling, des te uitgebreider de schade. Als de breuk doorloopt tot in het gewricht, is dat een teken van grote schade. De kans op voortijdige slijtage van het gewricht neemt daardoor toe. Daarnaast is er een toegenomen kans op scheuren van bandjes in de pols. Hoe uitgebreider de fractuur, des te instabieler de breuk.
Oorzaak van een Gebroken Pols
De zogenaamde 'Colles fractuur' is de meest voorkomende breuk van het spaakbeen. Deze breuk ontstaat wanneer de pols achterover klapt. Dit type breuk komt voor op alle leeftijden, maar vaker bij ouderen. Bij ouderen ligt de breuk meestal buiten het gewricht. Op jongere leeftijd is er een veel grotere kracht nodig om het spaakbeen te breken. Dit veroorzaakt dan uitgebreidere en in het gewricht doorlopende breuken.
De 'Smith fractuur' komt veel minder vaak voor. Hierbij is de pols voorover geklapt, maar blijft de breuk buiten het gewrichtsvlak.
Bij een 'Barton fractuur' is het voorste of het achterste deel van het gewricht aangedaan. Ook deze breuk komt niet vaak voor.
Diagnose van een Gebroken Pols
Kenmerken van een gebroken pols zijn pijn, zwelling en een afwijkende stand. De pijn neemt toe bij bewegen. Om de fractuur goed te kunnen beoordelen wordt een röntgenfoto gemaakt. Bij uitgebreidere breuken bij jonge patiënten wordt vaak een aanvullend onderzoek gedaan in de vorm van een CT-scan of MRI-scan.
De stappen van een behandeling
Telefonische intake
Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.
Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen?
Adviesgesprek met arts
Voorbereiding
Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinic alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een.
Niet vergeten
- De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
- Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
- Geldige verzekeringspapieren
- Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)
Op tijd
Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.
Aanvullend onderzoek
Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt.
Verslag naar de huisarts
Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Behandeling
Afhankelijk van de breuk zijn er verschillende opties. In sommige gevallen kan de pols opnieuw gezet worden (repositie), waarna een gipsspalk wordt aangebracht. Het gips moet vier tot vijf weken blijven zitten.
Soms is het nodig te opereren en de pols met pennetjes of platen en schroeven te herstellen. Het doel van deze operatie is om de pols oefenstabiel te maken, zodat u snel kunt starten met handtherapie en daarnaast een afneembare spalk kunt dragen. U wordt daarbij begeleid door een ervaren handtherapeut.
Xpert Clinics Hand & Pols is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland


De gebroken pols van mevr. Van den Brink

De gebroken pols van mevr. Smeets

De hand- en polsbreuken van mevr. Daisma

De gebroken pols van mevr. Dirks

De gebroken pols van mevr. Dijkstra

De gebroken pols van mevr. Blezer

De gebroken pols van Angela

Het carpaal tunnel syndroom en de gebroken pols van Jeanette

De gebroken pols van wereldkampioen schaatsen en inline-skaten Michel Mulder

De ulnaverkorting en Brunelli plastiek van dhr. Mol

De gebroken pols van dhr. Haast

De gebroken pols van mevr. van der Wiele
Meer informatie over Gebroken pols
Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.
Bij een botbreuk bestaat het risico dat het bot niet of niet in de goede stand vastgroeit (zie ook malunion). Dit komt zeer zelden voor. Ook bestaat er bij een botbreuk een kans op een reflexdystrofie.
Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met Xpert Handtherapie in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.
Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.
Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.