Aandoeningen

Carpal Boss

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2986 waarderingen

Wat is carpal boss?

Carpal Boss is een aandoening waarbij er aan de bovenzijde van de pols extra bot is gegroeid. Deze aangroei gaat uit van het 2e en/of 3e gewricht tussen de handwortelbeentjes en de middenhandsbeentjes. De zwelling aan de bovenzijde van de pols wordt wel eens verward met een ganglion.

Symptomen

Meestal geeft carpal boss geen klachten. Soms kunt u last hebben van:

  • Strekpezen die over de zwelling 'klikken'
  • Milde tot erge pijn hebben aan de pols. Dit is vooral het geval als u de pols herhaaldelijk belast, zoals bij timmeren of het spelen van tennis of golf.
  • Bewegingsbeperkingen

Diagnose van carpal boss

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak maken we op de polikliniek direct een röntgenfoto. Daarop is carpal boss meestal goed zichtbaar.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 03
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Carpal boss kunnen we op verschillende manieren behandelen.

Zonder operatie
Therapie met behulp van rust, een brace en/of ontstekingsremmers kan een goed resultaat geven. Soms is er een injectie met corticosteroïde nodig om de klachten te verminderen. Als dit niet helpt en de klachten zodanig zijn dat ze het normale dagelijks leven in de weg staan, kan een operatie uitkomst bieden.

Met operatie
Tijdens de operatie wordt al het extra botweefsel aan weerszijden van het gewricht verwijderd, tot er alleen gezond bot en kraakbeen zichtbaar is. Mocht er ook een ganglion zijn, dan wordt deze ook weggehaald.

Na de operatie kunt u een drukverband krijgen, echter in sommige gevallen zal de pols tijdelijk geïmmobiliseerd worden met gips, waarna al snel een afneembare spalk wordt gemaakt bij de ergotherapie. Tevens zal er handtherapie plaatsvinden.

Mochten de klachten en de zwelling onverhoopt toch terugkomen, kan een gewrichtsartrodese een oplossing zijn. Hierbij wordt het 2e en/of 3e gewricht tussen de handwortelbeentjes en de middenhandsbeentjes vastgezet. Na het vastzetten van het gewricht wordt de pols een aantal weken geimmobiliseerd met gips en een afneembare spalk die de vingers vrij laten. Tevens wordt er gestart met handtherapie.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Alle afspraken op één dag.
FAQ

Veelgestelde vragen over Carpal Boss

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Alle afspraken op één dag.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak