Aandoeningen

Carpaal Tunnel Syndroom

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2957 waarderingen

Wat is Carpaal Tunnel Syndroom?

De carpale tunnel bevindt zich bij de overgang van de onderarm naar de hand aan de palmzijde. De tunnel wordt gevormd door acht middenhandsbeentjes die samen een U vormen. Tussen de poten van de U is een stevige bindweefselband (dwarse polsband) gespannen, waardoor een tunnel ontstaat. Door de tunnel lopen 9 pezen en 1 zenuw. De pezen zorgen ervoor dat de vingers kunnen buigen, de zenuw zorgt voor gevoel en tastzin van de duim, de wijsvinger, de middelvinger en de helft van de ringvinger. Wanneer de pezen in de tunnel gezwollen zijn, kan de zenuw bekneld raken. Dat noemen we het Carpaal Tunnel Syndroom, kortweg CTS.

Hoewel het meestal om één hand gaat, kan het ook gebeuren dat u aan beide handen CTS heeft. Dat komt vaker voor wanneer er sprake is van hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap of de overgang.

Symptomen

Bij carpaal tunnel syndroom kunnen de klachten nogal wisselend zijn. Zo kunt u last hebben van:

  • Tintelingen en/of pijn in de hand en vingers
  • Een doof gevoel in de hand en vingers
  • Zwelling in de hand en vingers
  • Verminderde kracht in de hand en vingers
  • De klachten kunnen uitstralen richting de onderarm en de schouders
  • Vaak zijn de klachten vooral 's nachts aanwezig

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Carpaal Tunnel Syndroom is een klinische diagnose die meestal gemakkelijk met het consultgesprek en lichamelijk onderzoek is vast te stellen. Soms wordt er als ondersteuning een elektrisch spieronderzoek (EMG) of een echo uitgevoerd.

Toegangstijden

De toegangstijd is het aantal werkdagen tussen consult en behandeling.

Almelo8
Almere8
Amersfoort27
Amsterdam27
Amsterdam27
Apeldoorn30
Breda27
DenBosch10
DenHaag27
Eindhoven10
Enschede8
Gorinchem27
Gouda27
Haarlem27
Hilversum27
Leiden27
Lelystad27
Nijmegen30
Rotterdam27
Tilburg10
Velp30
Venlo10
Weert10
Zeist27

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

Resultaten

Tijdens uw traject bij Xpert Clinics Hand- en polszorg, peilen wij voortdurend hoe het met u gaat. Zo brengen wij de effectiviteit van onze behandelingen in kaart. En ook of het herstel na uw behandeling volgens plan verloopt. Als het nodig is, wordt uw behandelplan op tijd aangepast zodat u zo mogelijk nog sneller herstelt en een nog beter resultaat bereikt.

Zo hebben wij aan meer dan 2000 carpaal tunnel patiënten gevraagd wat voor cijfer (tussen 1 - 100) zij aan hun pijn zouden geven, bij het belasten van hun pols. Door dit meerdere malen te meten, zowel vóór als ná hun Carpaal Tunnel Release behandeling, ontstaat er een indicatie van het resultaat van een carpaal tunnel release behandeling.

  • 83% van de patiënten die een Carpal tunnel release ondergaan, geven de resultaten een waardering van redelijk/goed of uitstekend.
  • De 'pijnscore' die patiënten aan hun klachten geven, neemt gemiddeld in 6 maanden af van een 62 naar een 9.
  • Op de vraag "Heeft u tintelingen of een slapend gevoel in uw hand", gaf op het moment van intake slechts 3 tot 5% aan dat zij daar géén last van hadden. 6 maanden later was dit 66%.
Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Het dragen van een polsbrace (spalk) gedurende de nacht heeft vaak een gunstig effect op de symptomen. Ook een injectie met corticosteroïden kan een vroege CTS genezen. Als de klachten niet verminderen door bovenstaande behandelingen of langer bestaan, kunt u geopereerd worden. Bij een langer bestaande beknelling van de zenuw kan de zenuw namelijk blijvende schade oplopen. De ervaring heeft geleerd, dat operatieve behandeling van CTS in meer dan 90% van de gevallen succesvol is.

Tijdens de operatie leggen we via een snee in de huid de dwarse polsband bloot. Deze wordt vervolgens in de lengterichting doorgesneden. Hierdoor wordt de tunnel wijder en krijgt de zenuw meer ruimte.

Na de operatie draagt u een mitella. Het is belangrijk dat u de vingers gedurende deze periode regelmatig beweegt (strekken en buigen), om te voorkomen dat uw hand stijf wordt. 's Nachts hoeft u de mitella niet te dragen, u kunt uw arm dan op een kussen leggen. Tijdens het douchen kunt u de mitella even afdoen, maar zorg er wel voor dat het verband droog blijft. Na drie dagen mag het drukverband verwijderd worden. Op de wond wordt een pleister geplakt. Daarna kunt u de hand en pols weer voorzichtig in toenemende mate onbelast gebruiken.

In principe mag u de hand na twee weken weer normaal gebruiken. Echter de eerste 4-6 weken na de ingreep kunt u wel verminderde kracht in de hand ervaren, waardoor zwaardere werkzaamheden minder goed mogelijk zijn. Tien tot veertien dagen na de operatie worden de hechtingen verwijderd indien deze niet oplosbaar zijn.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Ervaringen

"Hier word je echt veel menselijker behandeld." ...
Het Carpaal Tunnel Syndroom van mevrouw Verschuren
Het Carpaal Tunnel Syndroom van mevrouw Verschuren
“Dr. Smit kon alles tegelijk aanpakken, dat was geweldig.” ...
Het carpaal tunnel syndroom en de triggerfingers van mevrouw Vreeburg
Het carpaal tunnel syndroom en de triggerfingers van mevrouw Vreeburg
"Door persoonlijke omstandigheden worden mijn armen en handen...
Het carpale, radiale en cubale tunnel syndroom van dhr. Baars
Het carpale, radiale en cubale tunnel syndroom van dhr. Baars
"Dankzij die snelle actie is mijn hand gered." ...
Het carpaal tunnel syndroom van mevrouw Van Manen
Het carpaal tunnel syndroom van mevrouw Van Manen
"Ik voelde direct dat ik hier in de handen van (e)xperts was." ...
Het carpaal tunnel syndroom van Mevrouw Bruysten
Het carpaal tunnel syndroom van Mevrouw Bruysten
"De behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg vond ik...
De behandelingen van mevrouw Keijzer
De behandelingen van mevrouw Keijzer
"Tijdens de operatie voor mijn Carpaal Tunnel Syndroom kon ik...
Het Carpaal Tunnel Syndroom van Mevr. Nieuwenhuis
Het Carpaal Tunnel Syndroom van Mevr. Nieuwenhuis
"Ik heb jaren gedacht dat ik met die beperking moest leren...
Het carpaal tunnel syndroom van mevr. Eenink
Het carpaal tunnel syndroom van mevr. Eenink
"De efficiëntie in de kliniek is prettig en de duidelijke...
Het carpale en cubitale tunnel syndroom en de skiduim van mevr. Vos
Het carpale en cubitale tunnel syndroom en de skiduim van mevr. Vos
"Muziek is alles voor me. Dus toen ik het risico liep mijn arm...
Het carpaal tunnel syndroom van dhr. Fahner
Het carpaal tunnel syndroom van dhr. Fahner
"Ik ben hoteleigenaar en had last van carpaal tunnel syndroom....
Het carpaal tunnel syndroom van dhr. Van Leemput
Het carpaal tunnel syndroom van dhr. Van Leemput
"Niet te geloven: binnen twee minuten werd de juiste diagnose...
Het carpaal tunnel syndroom en de gebroken pols van Jeanette
Het carpaal tunnel syndroom en de gebroken pols van Jeanette
"Na een operatie aan carpaal tunnel syndroom bleef ik klachten...
Het carpaal tunnel syndroom van mevr. Karman
Het carpaal tunnel syndroom van mevr. Karman
"Ik stond op het punt om door mijn handklachten mijn baan te...
Het carpaal tunnel syndroom en zenuwbeklemming van mevr. Van Alfen
Het carpaal tunnel syndroom en zenuwbeklemming van mevr. Van Alfen
"Na een operatie in het ziekenhuis bleef ik last houden van...
Het carpaal tunnel syndroom van mevr. Van der Molen
Het carpaal tunnel syndroom van mevr. Van der Molen
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Alle afspraken op één dag.
FAQ

Veelgestelde vragen over Carpaal Tunnel Syndroom

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Alle afspraken op één dag.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak