Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) ontstaat door beknelling van de middenhandszenuw in de pols. Deze zenuw loopt door een tunnel en wanneer het bindweefsel in de tunnel gaat zwellen, raakt de zenuw bekneld. De oorzaak van de zwelling van het bindweefsel, is in de meeste gevallen onbekend. De klachten komen nogal eens voor tijdens de zwangerschap of aan het begin van de overgang.

Symptomen

Bij CTS kunnen de klachten nogal wisselen of verschillend worden ervaren. Zo kunt u onder andere last hebben van:

 • een prikkelend en pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers; tintelingen vooral in duim, wijsvinger en middelvinger
 • een gezwollen en doof gevoel in de hand; vaak 's nachts
 • uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders
 • vermindering van de kracht van de hand

Snel behandeld door onze specialisten

Heeft u een verwijzing? Dan kunt u bij ons snel terecht voor een afspraak én de behandeling

Bel direct voor een afspraak

Diagnose van Carpaal Tunnel Syndroom

Het vaststellen van de diagnose CTS gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. In bijna alle gevallen wordt ter bevestiging van de diagnose een elektrisch spieronderzoek (EMG) uitgevoerd. Dit gebeurt al tijdens het eerste consult.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

 • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
 • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
 • Geldige verzekeringspapieren
 • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Resultaten

De ervaring heeft geleerd, dat operatieve behandeling van CTS in meer dan 90% van de gevallen succesvol is. 

Tijdens uw traject bij Xpert Clinics Hand- en polszorg, peilen wij voortdurend hoe het met u gaat. Zo brengen wij de effectiviteit van onze behandelingen in kaart. En ook of het herstel na uw behandeling volgens plan verloopt. Als het nodig is, wordt uw behandelplan op tijd aangepast zodat u zo mogelijk nog sneller herstelt en een nog beter resultaat bereikt.

Zo hebben wij aan meer dan 2000 carpaal tunnel patiënten gevraagd wat voor cijfer (tussen 1 - 100) zij aan hun pijn zouden geven, bij het belasten van hun pols. Door dit meerdere malen te meten, zowel vóór als ná hun Carpaal Tunnel Release behandeling, ontstaat er een indicatie van het resultaat van een carpaal tunnel release behandeling.

 • 83% van de patiënten die een Carpal tunnel release ondergaan, geven de resultaten een waardering van redelijk/goed of uitstekend.
 • De 'pijnscore' die patiënten aan hun klachten geven, neemt gemiddeld in 6 maanden af van een 62 naar een 9.
 • Op de vraag "Heeft u tintelingen of een slapend gevoel in uw hand", gaf op het moment van intake slechts 3 tot 5% aan dat zij daar géén last van hadden. 6 maanden later was dit 66%.
Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Het dragen van een polsbrace (spalk) gedurende de nacht heeft vaak een gunstig effect op de symptomen. Een injectie met corticosteroïden kan een vroege CTS genezen.

Als de klachten niet verminderen door bovenstaande behandelingen of langer dan drie maanden bestaan, moet u geopereerd worden. Als dit niet gebeurt, kan de zenuw namelijk blijvende schade oplopen. De ervaring heeft geleerd, dat operatieve behandeling van CTS in meer dan 90% van de gevallen succesvol is. 

De operatie

De ingreep vindt plaats in liggende positie met de arm opzij. De verpleegkundige doet een band (tourniquet) om uw onder- of bovenarm. U krijgt plaatselijke verdoving door middel van een injectie op de plaats van de snee in de huid. Als de verdoving is ingewerkt, wordt de band rond uw bovenarm opgeblazen. Hierdoor kan er gedurende de korte periode van de operatie (ongeveer tien minuten) geen bloed naar de hand stromen. Dit geeft beter zicht voor de chirurg.

Via een korte, ongeveer drie centimeter lange, snee in de huid wordt de dwarse polsband vrijgelegd en vervolgens in de lengterichting doorgesneden. Hierdoor wordt de tunnel wijder en krijgt de zenuw meer ruimte. De verpleegkundige laat de band om uw bovenarm hierna weer leeglopen. Dit herstelt de bloedsomloop en gaat vaak gepaard met een korte periode (enkele minuten) van prikkelingen in de hand. De huid wordt met enkele hechtingen gesloten. Daarna wordt de wond bedekt met een drukverband. De vingers kunt u vrij bewegen. Totale duur van de ingreep is ongeveer 15 minuten.

De eerste drie dagen na de operatie draagt u overdag een mitella. Het is belangrijk dat u de vingers gedurende deze periode regelmatig beweegt (strekken en buigen), om te voorkomen dat uw hand stijf wordt. 's Nachts hoeft u de mitella niet te dragen, u kunt uw arm dan op een kussen leggen. Tijdens het douchen kunt u de mitella even afdoen, maar zorg er wel voor dat het verband droog blijft.

Na drie dagen mag u zelf het drukverband verwijderen. Op de wond plakt u een pleister. Daarna kunt u de hand en pols weer voorzichtig in toenemende mate onbelast gebruiken.

In principe mag u de hand na twee weken weer normaal gebruiken. Of dat ook voor uw werk geldt, bespreekt u met de arts tijdens het consult na de operatie. Zeven tot twaalf dagen na de operatie wordt u namelijk terug verwacht voor wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen indien deze niet oplosbaar zijn.

Na de operatie kunt u last hebben van een onaangenaam prikkelend gevoel (vooral 's nachts). In de meeste gevallen is dit snel (binnen enkele dagen) verdwenen. U kunt last hebben van een verminderd aanrakingsgevoel in de vingertoppen. Het kan drie tot zes maanden duren voor het gevoel helemaal terug is. Ook bestaat er na de operatie een tijdelijk verlies aan (knijp)kracht. Herstel hiervan duurt doorgaans twee tot drie maanden.

Meer informatie

Vergoeding van de behandeling

Het consult en alle operaties die u ondergaat bij Xpert Clinics Hand- en polszorg, worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming van uw verzekeraar nodig voor operaties in onze kliniek of door onze artsen. Wel moet u altijd een verwijsbrief van de huisarts of een andere medisch specialist meenemen naar het consult.

Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw eigen risico. De zorgverzekeraar kan kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld het voorschrijven van medicatie. In een uitzonderingsgeval kan toestemming van uw verzekeraar nodig zijn. U arts zal dat altijd van tevoren met u bespreken.

Houd u er tevens rekening mee dat de zorg door handchirurgen en handtherapeuten in Nederland twee verschillende financiële trajecten kent. Dit betekent dat zowel de handchirurg als handtherapeut kosten bij u of de zorgverzekeraar in rekening kunnen brengen. Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft met alle zorgverzekeraars contracten gesloten voor de operaties van hand- en polsklachten. Zorgkosten worden bij gecontracteerde zorgverzekeraars, zonder uw tussenkomst, in rekening gebracht.

Handtherapie

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en meteen na de operatie begeleidt de handtherapeut u bij de eerste oefeningen.

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie, speciaal gericht op de revalidatie van uw hand of arm. Een handtherapeut houdt zich niet alleen met de hand bezig, maar ook met de gehele arm. Een deel van de spieren van de hand begint namelijk al in de onderarm, en de zenuwen van de hand lopen door de arm tot in de nek. Xpert Clinics Hand- en polszorg werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut.

Een fysiotherapeut/handtherapeut helpt u vooral met handgrepen en het doen van oefeningen die uw hand of arm weer soepel en sterk kunnen maken.

Een ergotherapeut/handtherapeut bekijkt of er aanpassingen nodig zijn, zodat u met uw (tijdelijke) beperking zo optimaal mogelijk kunt functioneren. Ook maakt de ergotherapeut/handtherapeut spalken die de functie van de hand kunnen ondersteunen.

Handtherapie is een relatief jong beroep; er is pas sinds enkele jaren een speciale opleiding van handtherapeuten. De handtherapeuten waarmee Xpert Clinic samenwerkt hebben al veel ervaring in dit vak. Zij werken zeer nauw samen met de handchirurgen en blijven zich vakinhoudelijk ontwikkelen door regelmatige na- en bijscholing in binnen- en buitenland. De handtherapeuten maken gebruik van moderne onderzoeks- en behandelapparatuur en werken volgens de meest recente inzichten. Dankzij een gerichte aanpak en specifieke kennis krijgt u een optimale behandeling en begeleiding. Zo maken wij uw hersteltijd zo kort mogelijk en streven wij naar een zo goed mogelijk eindresultaat.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Alle afspraken op één dag.
FAQ

Veelgestelde vragen over Carpaal Tunnel Syndroom

Een afspraak maken bij Xpert Clinics Hand- en polszorg is zo geregeld. Eén telefoontje (088-7785203) en we plannen meteen een consult voor u in. Xpert Clinics Hand- en polszorg kent geen lange wachttijden, u wordt dus altijd snel geholpen. We hebben met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van behandelingen door onze handchirurgen. In uitzonderlijke gevallen heeft u wel toestemming van uw verzekering nodig. Daarbij helpen we u natuurlijk graag.

Voor het inplannen van de afspraak heeft het informatiecentrum een aantal gegevens van u nodig. Zou u zo vriendelijk willen zijn om de volgende informatie bij de hand te houden:

 • Uw BSN-nummer 
 • Uw verzekeraar en polisnummer 
 • De naam van uw huisarts

Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft niet alleen korte wachttijden, maar ook snelle toegang voor daadwerkelijke behandelingen. Een overzicht van de meest actuele wachttijden van onze vestigingen vindt u op de pagina Wachttijden.

We helpen u graag op één van onze 25 Xpert Clinics hand- en polszorg vestigingen. Een overzicht van onze vestigingen vindt u hier

Met een verwijsbrief van uw huisarts of ander medisch specialist wordt uw consult en uw behandeling, net als in het ziekenhuis, volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Vraagt u zich wel eens af waarom u uw medische kosten soms gedeeltelijk of niet vergoed krijgt? Dit kan dan te maken hebben met het eigen risico en/of een eigen bijdrage. In onze informatiefolder leest u meer over de vergoeding van uw behandeling. Deze informatiefolder vindt u hier.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Zonder wachttijden, dus snel geholpen
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
Alle afspraken op één dag.
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake