Wat is de ziekte van Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren (ook wel Morbus Dupuytren of koetsiersziekte genoemd) is een aandoening die leidt tot kromstand van de vingers. Bij deze ziekte ontstaan strengen en knobbels omdat het bindweefsel onder de huid zich verdikt. Deze strengen kunnen in de handpalm en in alle vingers voorkomen. Wanneer de strengen samentrekken gaan de vingers krom staan en zijn ze niet meer goed te strekken.

Bij de ziekte van Dupuytren speelt genetische aanleg een rol. In een kwart van de gevallen is er een familielid met dezelfde aandoening. Het komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint meestal op middelbare leeftijd, hoewel het in sommige gevallen ook veel jonger kan voorkomen. Helaas kan de ziekte van Dupuytren terugkomen. Het is dus mogelijk dat u in uw leven meerdere keren behandeld moet worden.

Symptomen

De symptomen bij dupuytren zijn:

  • Strengen en knobbels in handpalm en vingers
  • Kromstand van de vingers
  • Niet goed kunnen strekken van de vingers

Diagnose van dupuytren

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek.

Toegangstijden

De toegangstijd is het aantal werkdagen tussen consult en behandeling.

Almelo8
Almere8
Amersfoort27
Amsterdam27
Amsterdam27
Apeldoorn30
Breda27
DenBosch10
DenHaag27
Eindhoven10
Enschede8
Gorinchem27
Gouda27
Haarlem27
Hilversum27
Leiden27
Lelystad27
Nijmegen30
Rotterdam27
Tilburg10
Velp30
Venlo10
Weert10
Zeist27

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 03
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

 

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij dupuytren. De arts kijkt welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Naaldfasciotomie; Bij deze operatie wordt met een naald of een mesje de streng via een kleine opening van enkele millimeters doorgesneden. Soms is het nodig de streng op meerdere plaatsen in de palm en/of vinger door te nemen. Na deze operatie zult u relatief snel herstellen. De kans dat de vinger weer krom gaat staan is echter groter dan wanneer we kiezen voor een uitgebreidere behandelmethode, waarvan het herstel beduidend langer is.

Partiële fasciëctomie; Bij deze operatie verwijderen we de strengen in de handpalm, zodat u de vingers weer zo ver mogelijk kunt strekken. Soms zijn tijdens de operatie extra procedures nodig om het resultaat te verbeteren. Bijvoorbeeld het losmaken van gewrichten voor een betere strekking of het gebruik van een huidtransplantaat. Dit laatste kan nodig zijn wanneer er te weinig huid is overgebleven om de wond te sluiten. Dit zien we vaker wanneer de Dupuytren al eens een keer is teruggekomen.

Dermato-fasciëctomie; Bij deze operatie verwijderen we de strengen en de betrokken huid in de handpalm, zodat u de vingers weer zo ver mogelijk kunt strekken. Tijdens de operatie gebruiken we een huidtransplantaat om de wond te sluiten. Deze procedure wordt vaker gedaan wanneer de Dupuytren al een of meerdere keren is teruggekomen.

Het is verstandig de hand de eerste dagen hoog te houden in een mitella of op een kussen. Hiermee wordt zwelling van de hand zo veel mogelijk voorkomen. Wanneer u weer kunt gaan werken, hangt af van het werk dat u doet en de wondgenezing. De arts zal dit met u bespreken. De nabehandeling wordt gecombineerd met fysiotherapie en/of ergotherapie (spalken).

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
FAQ

Veelgestelde vragen over Dupuytren

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak