9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2987 waarderingen

Het Triangulaire Fibrocartilage Complex, afgekort TFCC, bevindt zich aan de pinkzijde van de pols en wordt ook wel de meniscus van de pols genoemd. Het TFCC is een complex van ligamenten dat de uiteinden van het spaakbeen en de ellepijp stabiel maakt ten opzichte van elkaar. Het TFCC kan beschadigen na een val op de pols of door slijtage. Problemen in het TFCC komen vaak voor wanneer er een breuk is geweest in het spaakbeen en/of de ellepijp. Wanneer de aanhechting van deze banden niet in een vroeg stadium hersteld wordt, kan de instabiliteit tot chronische klachten leiden. Vaak komen deze klachten echter pas in een latere fase aan het licht.

Symptomen

Een scheur in het TFCC geeft de volgende klachten:

  • Pijnklachten aan de pinkzijde van de onderarm en pols, bijvoorbeeld bij het opdrukken uit een stoel
  • Instabiliteit
  • Pijnklachten en verlies aan knijpkracht en beweeglijkheid van de pols

Diagnose van TFCC

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. De diagnose kan soms met behulp van een MRI-scan gesteld worden. Maar vaak lijkt op een MRI het TFCC intact te zijn, terwijl er toch relevante scheuren in kunnen zitten. Daarom doen wij meestal een artroscopie (kijkoperatie) van de pols om erachter te komen of er scheuren in het TFCC zitten.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 03
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Zonder operatie
Wanneer een TFCC letsel al wat langer geleden is ontstaan en er instabiliteitsklachten zijn van de ellepijp, kunnen we eerst proberen met een uitgebreid handfysiotherapieprogramma de instabiliteitsklachten te verminderen. Soms zal de arts u een injectie met corticosteroïde geven om de irritatie te verminderen.

Mocht de handfysiotherapie onvoldoende verbetering geven, wordt in eerste instantie vaak een kijkoperatie uitgevoerd. Wanneer we de beschadigde TFCC niet kunnen herstellen tijdens een kijkoperatie, volgt er een gewone ‘open’ operatie.

Kijkoperatie
Tijdens een kijkoperatie kan de diagnose gesteld worden, en kunnen tegelijkertijd onregelmatigheden weggehaald worden. Ook kleine, afgebroken deeltjes van het TFCC die vastzitten in het gewricht, kunnen tijdens een artroscopie verwijderd worden. In een aantal gevallen is het mogelijk om het TFCC artroscopisch te hechten.

TFCC reïnsertie
Bij deze operatie wordt het TFCC opnieuw vastgezet. Daardoor verbetert de stabiliteit van het draaigewricht van de pols. Hierdoor zullen de pijnklachten die u heeft aan de pinkzijde van de pols verminderen. Na de operatie krijgt u een gips welke na enkele dagen wordt vervangen door een beschermende afneembare spalk. Vaak kunt u de onderarm een tijd beperkt draaien. Samen met de therapeut voert u dan langzaam de beweeglijkheid weer op. Het revalidatie traject na een TFCC herstel duurt zeker enkele maanden.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
FAQ

Veelgestelde vragen over TFCC

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak