Dr. Liron Duraku neemt afscheid als fellow

Dr. Liron Duraku neemt afscheid als fellow

“Ik heb er echt het maximale uit kunnen halen”

“Ik wist al heel vroeg in mijn opleiding dat ik handchirurg wilde worden,” zegt dr. Liron Duraku. “Handchirurgie is echt kwaliteit-van-leven-chirurgie; ik vind het enorm motiverend en mooi om patiënten te helpen zodat ze hun normale leven zo goed mogelijk weer op kunnen pakken. Het unieke van handchirurgie is dat je als arts zowel de diagnostiek als de behandeling compleet zelf verricht. Alles valt of staat met de juiste diagnose. Tijdens mijn fellowship bij Xpert Clinics, Erasmus MC en Haga hand-pols- en elleboogcentrum heb ik onderwijs gekregen van maar liefst 23 verschillende handchirurgen. Van elke chirurg leer je weer net iets anders en zo leer je ook in diagnostiek de kleine puntjes op de i te zetten.” 

Mede-oprichter Esser Masterclass 

De weg naar handchirurg startte voor dr. Duraku met een studie geneeskunde aan het Erasmus MC in Rotterdam. Hij promoveerde al voor zijn coschappen op onderzoek naar zenuwpijn. Daarna volgde hij de opleiding tot plastisch chirurg in het Erasmus MC met een specialisatie in de hand-, pols en de zenuwchirurgie. “Tijdens mijn opleiding ontdekte ik dat het curriculum voor handchirurgen heel versnipperd was. Je kon verschillende cursussen volgen en op elk instituut leerde je de basis maar niet verder dan dat. We dachten: hoezo kan dit niet veel gestructureerder?” 

Samen met goede vriend en plastisch handchirurg Michiel Zuidam (Sector Hoofd Handchirurgie in het Erasmus MC) richtte hij daarom in 2013 de Esser Masterclass (www.essermasterclass.com) op, een internationaal onderwijsinstituut voor handchirurgen. “We hebben de complexe handchirurgie opgedeeld in zes deelgebieden, waarover we verschillende handboeken geschreven hebben. Michiel was handchirurg, ik arts in opleiding tot plastisch chirurg. Die combinatie werkte perfect: we hebben de stof specialistisch maar toch zeer laagdrempelig weten te houden. Inmiddels is de Esser Masterclass een verplichte cursus en onderwijzen we zo’n 400 handchirurgen en aio’s per jaar, zowel in Europa, Azië, Australië en Rusland.” 

Esser Masterclass is een grote organisatie geworden, iets wat niet mogelijk geweest was zonder de grote teams die hier dagelijks mee bezig zijn. Vanuit de Esser Masterclass is ook de BROASE onderzoeksgroep ontstaan om internationaal handchirurgie-onderzoek op te zetten. “Het was een logische volgende stap om het internationale netwerk dat we met Esser Masterclass opgezet hebben, te gebruiken voor onderzoek.’’ 

Xpert way of working 

Om zich verder te verdiepen in de hand-, pols- en zenuwchirurgie is dr. Duraku in december 2020 gestart als fellow bij Xpert Clinics. Een jaar later kijkt hij met veel plezier terug op die periode: “Ik heb hier zo ontzettend veel geleerd. Elke week bespreken we via een appgroep een bijzondere casus, elke maand is er een journal club waar wij als fellows aan bijdragen. Daarnaast doet Xpert Clinics veel onderzoek in samenwerking met het Erasmus MC binnen de Hand & Wrist Study Group. Het PULSE systeem, waarbij we live data van patiënten kunnen bekijken en onderzoeken, is uniek in de wereld. Daar zijn we misschien iets te bescheiden in, maar de Xpert way of working met Pulse en de Hand & Wrist Study Group staat internationaal hoog aangeschreven.” 

Alle lof voor de handchirurgen 

Niet alleen is zijn jaar als fellow heel leerzaam geweest, hij heeft er ook nieuwe vriendschappen aan overgehouden. “De sfeer binnen de kliniek is echt fantastisch. Er heerst hier een cultuur waarin iedereen elkaar helpt, ondersteunt en met elkaar meedenkt. Ik ben elke dag met veel plezier naar mijn werk gegaan. Mijn mentoren hebben gezorgd voor een heel fijn opleidingsklimaat waarin ik mezelf optimaal heb kunnen ontwikkelen. Ik heb er echt het maximale uit kunnen halen en dus alle lof aan prof. dr. Steven Hovius, dr. Guus Vermeulen, dr. Reinier Feitz, dr. Thybout Moojen, drs. Luitzen de Boer, dr. Jan Debeij, dr. Michiel Zuidam en drs. Nicoline de Haas. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest.” 

Naar het buitenland

De komende twee jaar zal dr. Duraku zich in het buitenland verder subspecialiseren in de complexe zenuw- en polschirurgie. Eerst een jaar in Birmingham (VK), daarna naar Sidney in Australië. “Zenuwchirurgie is echt een vak apart en binnen de handchirurgie wil ik me daar nog verder in verdiepen. De klinieken waar ik naartoe ga behoren tot de top 10 in de wereld. Birmingham Hand Centrum heeft een grote handunit, daar zien ze gemiddeld 500 handtraumapatiënten per maand. In Australië ga ik naar Royal North Shore, hét academisch ziekenhuis waar ze aangeboren handafwijkingen en complexe zenuw- en polsaandoeningen behandelen. Het wordt een mooie reis die ik ga maken en daar heeft het Xpert Clinics/Erasmus MC/Haga fellowship mij goed op voorbereid. Wat mij betreft is deze fellowship om je verder te ontwikkelen binnen de handchirurgie geen nice to have, maar een must-have.” 

Wanneer dr. Duraku over twee jaar weer terug is in Nederland, zal hij als handchirurg het team gaan versterken bij de afdeling plastische, reconstructieve en handchirurgie in het Amsterdam UMC. “Daar ga ik de complexe polschirurgie voortzetten en uitbouwen en zenuwchirurgie opzetten. En verder is het plan om nationale en internationale samenwerkingen binnen verschillende handchirurgie-afdelingen te intensiveren. Een prachtige uitdaging waar ik ontzettend veel zin in heb!”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak