Een gebroken hand of pols: hoe nu verder?

Een gebroken hand of pols: hoe nu verder?

In de wintermaanden beleven we graag veel plezier in de sneeuw en in de kou. Helaas gebeuren er nog vaak ongelukken tijdens het winterse vertier; een vervelende kneuzing door de gladheid of pijn in de pols na een verkeerde valpartij tijdens het skiën. 

Gipsverband is vaak de eerste oplossing. En hoe verloopt dat proces nou eigenlijk? Wat moet u doen bij een botbreuk? Waar moet u op letten om op den duur verdere problemen te voorkomen? En wat als u nog pijn hebt in de pols na het gips? Onze artsen van Xpert Clinics vertellen u graag wat te doen bij een fractuur en de periode van het herstel.

Waar moet u goed op letten bij een botbreuk aan de hand of pols?

Het belangrijkste bij een botbreuk is dat u niet te lang blijft rondlopen met pijnklachten. Ervaart u tintelingen, doofheid rondom de hand nadat u bent gevallen, zwellingen die blijven komen, rare stand van gewrichten of onverklaarbare klachten aan de hand (zoals zweten of kleurverschil)? Vraag uw huisarts dan om een verwijzing naar Xpert Clinics en maak direct een afspraak bij een van onze artsen.

Wanneer moet u een afspraak maken?

Blijf niet langer dan 2 weken na de breuk lopen met klachten. Twee weken na de val zit de breuk namelijk nog niet vast. Indien het nodig is, kunnen we dan de stand nog aanpassen. Zowel operatief of met een spalk.

Waarvoor kunt u bij Xpert Clinics terecht?

Wij kunnen een verschillende rol spelen bij het herstel van uw botbreuk: we beginnen altijd met de diagnostiek. Daarbij bepalen we of er nog een extra behandeling nodig en/of mogelijk is. Hierbij zijn er twee veel voorkomende mogelijkheden:

  1. De breuk staat goed en is stabiel. Bij Xpert Clinics maken we geen gebruik van een nabehandeling met gips, maar gebruiken we een afneembare spalk. Dat doen we omdat een spalk een groot comfort geeft en het een voordeel geeft dat u het tijdens douchen af kunt doen. Daarnaast starten we een handfysiotherapietraject om de hand zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen. 
     
  2. De breuk blijkt toch niet helemaal goed te staan. In dit geval bespreekt u samen met uw arts de behandelmogelijkheden. Soms wordt er gekozen voor een operatie, waarbij we de breuk herstellen. Daarom is het belangrijk dat wanneer u twijfelt over de stand van de breuk, u binnen 2 weken beoordeeld wordt. Deze staat dan nog niet vast.

Hoe wordt u behandeld bij Xpert Clinics Hand- en polszorg?

Bij Xpert Clinics geven we de voorkeur aan conservatieve behandelingen. Dit betekent dat we liever behandelen met een spalk of een handfysiotherapietraject, in plaats van een operatie. Een handfysiotherapie traject bestaat uit begeleiding in bewegelijkheid en oefenprogramma’s van de fysio- en ergotherapeut. Bij complicaties, zoals instabiele of verplaatste facturen, kiezen we voor een operatieve behandeling. 

Uitbehandeld, maar nog steeds klachten?

Bent u uitbehandeld voor de botbreuk bij uw huidige arts, maar ervaart u nog steeds klachten? Ook dan nodigen we u van harte uit om op consult te komen. Onze gespecialiseerde hand- en polsartsen kijken graag met u mee naar een passende oplossing om u van de klachten af te helpen. 

Maak een afspraak

Denkt u dat u te maken heeft meteen botbreuk, omdat u bijvoorbeeld gevallen bent? Of heeft u nog steeds klachten na een behandeling en zoekt u een nieuwe oplossing? Neem dan contact op met ons informatiecentrum. Zij plannen een consult of second opinion voor u in bij een van onze specialisten, zodat u zo snel mogelijk van uw klachten af bent. 

Neem contact op

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Stel een vraag