Handtherapie helpt blijkt uit onderzoek

Handtherapie helpt blijkt uit onderzoek

Conservatieve behandeling, dat wil zeggen spalktherapie en handtherapie, blijkt effectief te zijn in het bestrijden van klachten die gepaard gaan met duimbasisartrose. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Xpert Clinic, Handtherapie Nederland en Erasmus MC Rotterdam.

Een grote studie met 800 patiënten liet een aanzienlijke verbetering zien in pijn, functie en tevredenheid met de hand. Tevredenheid met de hand nam met 42% toe, handfunctie nam met 11% toe en pijn nam met 18% af na een jaar, waarbij de meeste vooruitgang in de eerste zes weken van de behandeling werd geboekt. Op langere termijn bleek dat slechts 15% van de behandelde patiënten geopereerd hoefde te worden vanwege de duimbasisartrose.

Dit is de eerste studie die de uitkomsten van conservatieve behandeling in zo’n grote groep heeft onderzocht.  Het onderzoek laat zien dat de richtlijnen betreft behandeling van duimbasisartrose correct zijn en dat patiënten die duimbasisartrose hebben altijd eerst conservatief behandeld dienen te worden, zelfs bij patiënten met veel pijn en slechte functie.

Er kan dus geconcludeerd worden dat handtherapeutische behandeling nuttig is bij klachten vanwege duimbasisartrose, en dat er altijd eerst met handtherapie gestart dient te worden alvorens over te gaan naar een operatieve behandeling.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak