Hoe wordt duimbasis artrose behandeld?

Hoe wordt duimbasis artrose behandeld?

Duimbasis artrose, ook wel duimbasisslijtage genoemd, kan u erg belemmeren in uw dagelijkse leven. De duim is immers een van de meest gebruikte onderdelen van de hand. Wanneer er sprake is van artrose in de duim, is het laagje kraakbeen tussen de botten aan het slijten. Hierdoor schuiven de botten tegen elkaar aan en veroorzaakt dit pijn. De pijn die duimbasis artrose geeft, voelt u vaak bij iedere beweging. Gelukkig is dit goed te behandelen.

Wat zijn de symptomen van duimbasis artrose?

De pijn van de artrose wordt veelal veroorzaakt door de zwelling en irritatie van het gewrichtskapsel. De meest voorkomende klachten bij duimbasis artrose zijn:

  • Zeurende pijn aan de basis van de duim
  • Verergering van de pijn bij knijpbewegingen, bijvoorbeeld bij het opendraaien van een pot
  • Krachtsverlies door de pijn waardoor u dingen uit uw handen laat vallen
  • Afwijkende stand van de duim
  • Zwelling van de duimbasis

Voor het vaststellen van duimbasis artrose stelt de handchirurg u vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt er ook direct een röntgenfoto gemaakt waarop duimbasis artrose meestal goed zichtbaar is.

Hoe wordt duimbasis artrose behandeld?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor duimbasis artrose. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, kan duimbasis artrose worden behandeld met therapie (“conservatief”, zonder operatie) of met een operatieve ingreep.

Bij milde artrose wordt u geadviseerd te rusten, pijnstilling te gebruiken en eventueel ontstekingsremmende injecties te nemen. Ook kunt u een rustspalk of brace gebruiken die uw duim ondersteunt. Dit wordt voor u op maat gemaakt door onze ergotherapeuten. Verder in het traject wordt u begeleid door onze handtherapeuten. Daarnaast krijgt u oefentherapie waarbij er wordt gefocust op spierversterkende oefeningen en training hoe bepaalde gewrichten anders te gebruiken zodat de belasting lager wordt. Dit traject is vaak al voldoende om uw klachten te verminderen.

Indien conservatieve therapie niet helpt bij gevorderde artrose, kunt u geopereerd worden. Samen met uw chirurg bespreekt u de mogelijkheden van een operatieve ingreep. Per type gewricht zijn er verschillende operaties mogelijk. Soms wordt het gewricht vervangen door een kunstgewricht, een andere keer wordt het gewricht verwijderd en vervangen voor een pees. Soms is het vastzetten van het gewricht de beste optie. Ook na een operatie volgt een traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde therapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Deze specifieke kennis maakt het mogelijk u een optimale begeleiding te bieden, uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk te houden.

Heeft u last van duimbasis artrose? Vraag uw huisarts dan om een verwijzing en maak gerust een afspraak. Wij helpen u graag verder!

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak