Over topsporters en tobsporters
Blog

Over topsporters en tobsporters

De topgolfer met TFCC letsel en de professionele tennisser met een polsblessure: drs. Richard Koch ziet in zijn spreekkamer heel wat topsporters voorbij komen. Dankzij deskundig behandelen krijgt hij carrières weer op de rit. En zo maakt hij van ‘tobsporters’ weer topsporters! Tekst: Drs. Richard Koch

Ambachtelijk werk

Elke handchirurg heeft wel zijn voorkeuren voor een bepaald letsel of aandoening. Ik heb mij in de loop van mijn carrière gespecialiseerd in patiënten met artrose (slijtage) en posttraumatische afwijkingen. Ik richt me vooral op de polsen, maar ook vingerprotheses bij artrose is een behandeling die ik vaak uitvoer. Het ambachtelijke werk van een hand- en polschirurg, daar hou ik van.

Langs de zijlijn

Door die specialisatie zie ik ook veel topsporters. Instabiliteit van de pols is namelijk een veel voorkomend probleem bij tal van sporten. Volleyballers, golfers en tennissers hebben daar vaak last van. Maar ook wielrenners en tienkampers kennen het probleem. Wanneer je als professioneel sporter opeens langs de zijlijn staat, is dat behoorlijk ingrijpend. Zo zag ik ooit een gedeprimeerde topsporter in mijn spreekkamer die vanwege zijn polsblessure hele dagen op de bank hing. Series kijken en pizza eten, daar kwam hij de tijd mee door. Hij had de hoop op een goed herstel al opgegeven, maar na een geslaagde operatie won hij hetzelfde jaar weer internationale toernooien en momenteel behoort hij tot de wereldtop. Hij kon zijn geluk niet op!

Einde van je sportcarrière? 

In de medische wereld leeft vaak het idee dat je voor complexe zorg in het ziekenhuis moet zijn en voor de ‘eenvoudige’, planbare ingrepen naar een zelfstandige kliniek kunt. Topsporters zoeken vaak uit waar de beste artsen zitten, die komen dus vanzelf ook in onze kliniek terecht. Maar in Nederland zijn er nog honderdduizenden andere sporters die met dezelfde klachten lopen en de weg naar Xpert Clinic niet kennen. Dat is heel jammer. Mensen gaan vaak eerst naar het ziekenhuis en krijgen daar lang niet altijd de juiste zorg door de juiste arts. Met een beetje pech betekent dat het einde van je sportcarrière - ook al is het maar bij de plaatselijke tennisclub.

Naar de expert

Het liefst zou ik elke verwijzer persoonlijk uitleggen hoe belangrijk het is om met hand- of polsklachten direct naar een expert te gaan. Xpert Clinic heeft alle expertise in huis en is óók het aangewezen adres voor de complexere hand- en polschirurgie. Dat we hiermee veel (sport)leed kunnen voorkomen, blijkt wel uit de vele verhalen van patiënten die na een geslaagde behandeling hun favoriete sport weer kunnen beoefenen. Dat plezier gun ik iedereen.

Herken jij je in de symptomen/klachten omschreven in dit artikel, of heb je last van je hand of pols? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze handchirurgen. Wij helpen je graag verder.

Richard Koch is hand- en polschirurg bij Xpert Clinic. Hij is werkzaam op de locatie Rotterdam.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak