Reuma aan hand en pols
Blog

Reuma aan hand en pols

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat (de botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen), zo ook in de hand en pols. Hoe erg de aandoening is, verschilt behoorlijk per persoon. Daarbij zijn ook niet alle gewrichten en pezen even ernstig aangedaan. Het is daarom van groot belang dat eerst goed wordt gekeken welke beperkingen u heeft en welke functies er voornamelijk belangrijk zijn in uw dagelijks leven. Hierna kunnen wij samen met u bepalen hoe wij u het beste kunnen helpen.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer u reuma in de handen of polsen heeft, kunnen uw knokkels en vingers dik en ontstoken worden. U ervaart pijn in de hand en vingers, wat toeneemt bij het bewegen. U kunt daarom ook steeds meer moeite krijgen om soepel te bewegen. Daarbij is de hand extra stijf na lange tijd rust, zoals ’s ochtends na het slapen.

De conservatieve behandelmogelijkheden van reuma

De behandeling van reuma zal voor iedereen anders zijn, omdat de aandoeningen en klachten ook bij iedereen anders verlopen. Behandeling met medicijnen is meestal het belangrijkste om schade aan pezen en gewrichten zoveel mogelijk te voorkomen. Wij werken dan ook zeer nauw samen met reumatologen en handtherapeuten.

Als de klachten mild zijn, wordt vaak begonnen met een hand- of polsbrace. Een handbrace of handspalk geeft ondersteuning aan de gewrichten in de hand en vermindert pijnklachten. Daarnaast kan de handtherapeut u handtherapie bieden, waarbij u oefeningen leert die de klachten kunnen verminderen.

Eventueel kan de arts u een injectie geven met ontstekingsremmende corticosteroïden. Deze injectie is enigszins gevoelig maar u bent daarna meestal binnen enkele weken grotendeels van de klachten af.

Operatieve oplossingen

Wanneer bovengenoemde oplossingen onvoldoende helpen en als de reuma in de handen of polsen vergevorderd is, kan een operatie worden overwogen. Hiervoor zijn verschillende opties;

  • Synovectomie van gewrichten of pezen: Bij deze preventieve operatie wordt het ontstoken slijmvlies of een botuitsteeksel weggehaald, of worden de buig- en strekpezen schoongemaakt. Dit helpt om te voorkomen dat een pees gaat scheuren en de gewrichten zo lang mogelijk goed blijven.
  • Peesoperatie: Wanneer de pezen geknapt zijn door de reuma, kan door middel van een operatie reconstructie plaatsvinden. Hierbij wordt de functie van een gescheurde pees (bijvoorbeeld het strekken van de vingers) overgenomen door een andere pees.  
  • Gewrichtsvervanging: In de meest ernstige gevallen van reuma in de handen wordt een prothese geplaatst. Het ontstoken gewricht wordt dan vervangen door een kunstgewricht.
  • Vastzetten van gewrichten (artrodese): Wanneer een gewrichtsvervanging geen goede oplossing meer is omdat de gewrichten zo aangedaan en instabiel zijn, kunnen we gewrichten vastzetten. Soms hebben gewrichten meer aan stevigheid dan aan beweeglijkheid. In dat geval kan er ook voor gekozen worden om een gewricht vast te zetten, bijvoorbeeld bij de pols.


Heeft u last van reuma aan handen of polsen, vraag uw huisarts dan om een doorverwijzing en maak gerust eens een afspraak. Wij helpen u graag verder!

 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak