Skiduim
Jaarlijks gaan honderdduizenden Nederlanders op wintersport. Helaas komen ze niet allemaal zonder kleerscheuren thuis. Met name de skiduim komt vaak voor: zo’n 10% van alle ski-ongelukken bestaat uit dit letsel. Handchirurg Steven Hovius heeft een goede tip om het te voorkomen.
Het is januari, maar van winterkou is voorlopig nog geen sprake. Sterker nog: op het moment dat ik dit stukje schrijf melden de weermannen dat er deze week wellicht een nieuw warmterecord bereikt gaat worden. Echt winters wil het dus nog niet worden. Wie sneeuw wil zien kan het beste een wintersportvakantie boeken. Ga je nog skiën dit jaar? Dan heb ik een handige tip om een skiduim te voorkomen.
Wat is een skiduim?
Een skiduim ontstaat wanneer bij een val de duim achter de skistok blijft hangen. Door de kracht waarmee dat gebeurt, beschadigt de gewrichtsband van het MCP-gewricht, het tweede gewrichtje in je duim vanuit de nagel gezien. De ene skiduim is de andere niet: soms is er alleen sprake van een verrekking, soms scheurt de band gedeeltelijk en soms scheurt die helemaal los. In dat laatste geval kun je de duim als een boek openklappen, terwijl de huid meestal nog gewoon intact is.
200 skiduimen per jaar
Een skiduim is in een wintersportoord geen acute indicatie. Je krijgt meestal een spalkje en kunt op eigen gelegenheid terug naar huis. Eenmaal terug in Nederland ga je op zoek naar een specialist die je duim kan beoordelen. Bij Xpert Clinic zien we jaarlijks zo’n 200 patiënten met een skiduim. Zo’n 120 daarvan zijn prima geholpen met spalk- en handtherapie. Is de band volledig gescheurd of valt het resultaat van een conservatieve behandeling tegen, dan gaan we opereren. De losgescheurde band wordt dan opnieuw vastgezet aan het bot.
Let op de lus
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het goed om eens na te gaan of je de skistokken wel goed vasthoudt. Veel mensen steken hun hand van boven naar onder door de lus en pakken dan het handvat van de stok vast. Maar het moet juist andersom: doe de hand van onder naar boven door de lus en pak vervolgens het bandje en de skistok samen vast. Mocht het tot een valpartij komen, dan hoeft je duim tenminste de klap niet op te vangen. Veel skiplezier!