Anesthesie

Anesthesie; verschillende soorten verdoving

In onze klinieken merken we dat patiënten vaak banger of meer gespannen zijn voor de anesthesie/verdoving dan voor de behandeling zelf. Dat is jammer en niet nodig want juist bij ons is er veel aandacht en expertise voor anesthesie en pijnstilling.

Bij sommige behandelingen is een bepaalde vorm van verdoving (algehele anesthesie ofwel narcose, sedatie of regionale anesthesie) nodig. Dit noemen wij anesthesie. Door verbetering in bewakingsapparatuur en het gebruik van moderne geneesmiddelen is anesthesie zeer veilig. Vóór de operatie maakt u kennis met de anesthesioloog. Dit is de arts die zich heeft toegelegd op de verschillende vormen van anesthesie, de pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de operatie. De anesthesioloog is op de hoogte van de ingreep die u zult ondergaan. Hij zal vragen stellen over uw gezondheid, medicijnen die u gebruikt en allergie voor bepaalde medicijnen of andere stoffen. Ook kijkt hij naar de door u goed en volledig ingevulde vragenlijst. Zo krijgt de anesthesioloog een goede indruk over uw gezondheidstoestand. Patiënten waarbij de anesthesioloog te veel problemen verwacht, zullen voor hun eigen veiligheid niet in onze kliniek geopereerd worden. 

Algehele anesthesie ofwel Narcose

Bij algehele anesthesie ofwel narcose worden er medicijnen via een infuus in uw bloedbaan gebracht waardoor u in een diepe kunstmatige slaap valt. Tijdens de narcose ademt u niet meer spontaan maar wordt uw ademhaling overgenomen door een beademingsmachine. Uw lichaam verdooft en de operatie kan beginnen. U merkt en voelt helemaal niks van de operatie.

Na de operatie bent u binnen korte tijd weer wakker maar kunt u de eerste uren nog wat suf zijn.

Sedatie

Tijdens een sedatie valt u geleidelijk in een lichte slaap. Door een gebalanceerde hoeveelheid slaapmiddelen en pijnstilling tijdens de ingreep bent u steeds goed wekbaar, terwijl u toch ontspannen bent. Het grote voordeel bij sedatie is dat u snel na de ingreep fit bent en in staat bent om, met een begeleider, naar huis te kunnen gaan.

Regionale anesthesie: Plexus anesthesie of ruggenprik

Bij regionale anesthesie wordt een gedeelte van het lichaam verdooft, bijvoorbeeld een arm, been of het onderlichaam.
Er worden op op onze kliniek 2 vormen van regionale anesthesie toegepast:

  • Plexus anesthesie ofwel blokverdoving. Hierbij wordt uw arm of been verdoofd door de zenuwbundel (plexus) die naar de arm of been loopt, tijdelijk uit te schakelen. Dit gebeurt door inspuiting van een verdovingsmiddel rond de zenuwen, bijvoorbeeld via uw oksel, boven uw sleutelbeen of in het been.
  • Ruggenprik ofwel spinale anesthesie. Hiebij wordt uw lichaam vanaf ongeveer uw navel naar beneden verdoofd.

Lokale verdoving

Het is best mogelijk dat u een lokale verdoving krijgt voor uw ingreep in plaats van anesthesie. Deze verdoving wordt dan niet door de anesthesioloog gedaan maar door uw behandelend arts.

U krijgt een injectie vlakbij de plek die behandeld wordt. Hierdoor raakt het gebied verdoofd. Deze injectie kan even als vervelend worden ervaren maar van de ingreep zelf voelt u niks. Uw arts start pas met de behandeling wanneer de verdoving goed is ingewerkt.

Meer weten over anesthesie? Lees dan de blogpost, geschreven door een van onze anesthesiologen.

Veilig onder zeil

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak