Ervaring
De jarenlange polsklachten van dhr. Hinne

De jarenlange polsklachten van dhr. Hinne

"Ik werd niet onmiddellijk geopereerd en ging het conservatieve traject in. Fijn dat er naar beide mogelijkheden gekeken werd."

Dhr. Hinne: “Ik had al jaren last van mijn pols, maar ze wisten niet wat er aan de hand was. Je leert met de pijn omgaan maar toen ik vorig jaar een zoontje kreeg en hem niet op kon tillen zonder pijn, ben ik toch naar de huisarts gegaan. Die verwees me door naar Xpert Clinics in Leiden. Dat vond ik gek: moest ik niet naar een ziekenhuis? Maar bij deze kliniek kon ik sneller terecht.”

Boksbal
“Er werd eerst een röntgenfoto en daarna een MRI-scan gemaakt. Daarop zagen ze dat er een klein haarscheurtje in de meniscus van de pols zat (TFCC-ruptuur). Om het zeker te weten kreeg ik een kijkoperatie en daar zagen ze dat naast een haarscheurtje in de meniscus ook een peesje was gescheurd (SL-letsel). Waarschijnlijk is dat een blessure die ik in het verleden heb opgelopen door verkeerd tegen een boksbal te slaan. Mijn hand was toen wel dik, maar het herstelde ook weer. Alleen bij fitnessen kreeg ik er steeds weer last van.”

Polsoperatie
“Een operatie om de scheurtjes te repareren zou best zwaar zijn en volledig herstel zou 6 tot 12 maanden duren. Dat wilden we liever voorkomen. Daarom hebben we ervoor gekozen om eerst te proberen om de spieren van mijn pols en arm sterker te maken door middel van fysiotherapie. Niet meteen opereren dus, fijn! Xpert Clinics verwees me door naar Xpert Handtherapie. Daar heb ik ruim een half jaar zorg gekregen maar helaas bleef ik last houden. Uiteindelijk had ik zoveel pijn met dingen vasthouden dat de stap naar een operatie niet zo groot meer was. Ik heb toen de knoop doorgehakt: we gaan toch opereren.”

Spalk dragen
“In ben in november geopereerd in Rotterdam door drs. Thuan Nguyen. Hoewel ik wist dat het een grote ingreep was, heb ik toch onderschat hoelang het herstel zou duren. Van november tot en met kerst heb ik een 90-graden spalk gedragen. Daarna kreeg ik een spalk voor mijn onderarm die ik in januari en februari langzaam mocht afbouwen. Dat duurde dus heel lang. Je kunt dan niet in een normale mouw, dus heb ik truien en jassen met ruimere mouwen moeten kopen. Ook de pijn viel tegen, die was zo erg dat ik niet kon slapen. Ik heb zwaardere pijnmedicatie gekregen maar ik heb toch een maand behoorlijk wat pijn gehad. Achteraf denk ik dat ik door die kijkoperatie op het verkeerde been ben gezet. Een echte operatie is qua pijn en herstel niet te vergelijken, daar heb ik me totaal in vergist.”

Stijgende lijn
“De operatie is nu zo’n vier maanden geleden. Tot vorige week heb ik week fysiotherapie en ergotherapie gehad. Nu hoef ik pas over twee maanden weer terug, want het gaat vrij goed. Ik ben pijnvrij en mijn pols is stabiel, maar ik moet nog wel werken aan de mobiliteit. Daarom doe ik elke dag nog stretchoefeningen. Er heeft al die weken steeds een stijgende lijn in gezeten, ik hoop dat die zich blijft voorzetten.”

Ergotherapie & fysiotherapie
“Ik heb de begeleiding door Xpert Handtherapie als heel positief ervaren. Tijdens de periode van opbouwen is er elke keer goed overleg geweest tussen de ergotherapeut, de fysiotherapeut en de arts. De lijnen zijn kort, dat merk je wel. Ergotherapie was overigens belangrijker in het proces dan ik van tevoren had gedacht. Daarbij kijk je hoe je dagelijkse dingen kunt doen zonder pijn of belasting. Voor je herstel is het heel belangrijk om op de juiste manier dingen aan te pakken en op te bouwen. De ergo- en fysio-afspraken werden steeds direct na elkaar gepland. Fijn, want dan hoef je niet twee keer langs te komen. Xpert Clinics heeft daarnaast snel de diagnose gesteld en heeft alle mogelijke opties overwogen, wat erg prettig is.”

Zorgverzekering
“Een operatie komt eigenlijk nooit uit en je moet er van alles voor regelen. Het hersteltraject duurt lang en heeft een grote impact op je leven. Maar het is het zeker waard geweest, want ik ben nu pijnvrij. Ik heb nog wel een tips voor anderen: check op tijd of je zorgverzekering voor het komende jaar de vergoedingen al heeft vastgesteld. Als ze nog ‘in onderhandeling’ zijn, kan het namelijk nog alle kanten opgaan. Zeker bij een traject dat lang duurt, is het goed om te weten waar je aan toe bent.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak