Ervaring
De reuma van Annemieke

De reuma van Annemieke

“Ik kan mensen weer een hand geven, dat betekent veel voor mij.”

Annemieke (41): “Ik heb al vanaf mijn veertiende reuma en daardoor zijn mijn handen helemaal scheef komen te staan. Je past je door de jaren heen wel aan, maar snijden bijvoorbeeld was lastig en ik kon maar moeilijk met mijn hand door een mouw heen. Met mijn gezondheid ging het inmiddels beter, maar mijn handen zagen er nog steeds uit zoals toen ik ernstig ziek was. Doordat ze zo vergroeid waren kon ik niemand gewoon een hand geven. Ik moest altijd eerst zeggen: ik heb reuma, en dan pas kwam de rest. Dat vond ik lastig – ik ben veel meer dan reuma.

Ik heb lang gehoord: je kunt pas op je 60e geopereerd worden, want kunstgewrichten gaan maar 20 jaar mee. Maar ik heb liever van mijn 40e tot mijn 60e goede handen. Ik sta actief in het leven, ik leef nu en met de dag. Daarna zien we wel weer.”

Goed gevoel

“Ik ben op zoek gegaan naar een arts die dit kon opereren. Na grondig onderzoek en op persoonlijk advies van een gepensioneerde reumatoloog kwam ik bij dr. Oliver Zöphel terecht. Hij was in eerste instantie terughoudend. Nadat hij mij had geopereerd aan mijn duim, heb ik toch weer gevraagd of hij echt niets aan de scheefstand van mijn handen kon doen. Ik wilde het zó graag. Dr. Zöphel was heel eerlijk en zei: het wordt een zware ingreep en je krijgt geen normale hand. Gek genoeg had ik er daardoor meteen een goed gevoel bij.”

Twee operaties

“In mei vorig jaar ben ik aan mijn linkerhand geholpen, in februari van dit jaar aan mijn rechterhand. Vrij vlug na elkaar, maar dat wilde ik graag. Dr. Zöphel heeft de gewrichten vervangen en de pezen op lengte gemaakt. Na de operaties volgde een intensief traject van handtherapie. Die therapie kost heel veel energie en die had ik niet; ik moest vanwege de operatie tijdelijk stoppen met mijn reumamedicatie, dus daar ging veel energie naartoe. Ik heb de handtherapie bij een handtherapeut hier in de buurt gedaan, de samenwerking met Xpert Clinics verliep prima. Twee keer per week ging ik daarheen en daarnaast moest ik thuis constant oefenen. Ook zijn er verschillende spalken aangemeten die mijn vingers recht moesten trekken.

Piano spelen

“Het is een zwaar traject geweest, daarin had dr. Zöphel gelijk. Maar het was het meer dan waard. De kracht komt weer terug, ik kan mijn handen weer goed gebruiken en red me zelfstandig. Ik ben nog wel voorzichtig maar ik heb al een paar keer iemand een hand gegeven. Dat doet veel voor mij. Voor het cosmetisch aspect gaan artsen je niet opereren, maar voor mezelf weegt dat wel zwaar mee. Ik heb nu handen die niet opvallen, ik kan gewoon een leren jasje passen. Daar ben ik blij mee.

Als kind speelde ik piano, maar door de reuma ging dat niet meer. Ik had dat hoofdstuk al lang afgesloten – totdat ik onlangs werd benaderd door mijn oude pianoleraar: zou je het niet weer op willen pakken? Dat kwam als een shock. Als het niet schadelijk is voor mijn gewrichten, zou ik dat wel willen. Nieuwe kansen, dat had ik niet voor mogelijk gehouden.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak