Behandeling op maat en evaluatie met de Patient Specific Needs Evaluation

Behandeling op maat en evaluatie met de Patient Specific Needs Evaluation

De PSN is een eenvoudig te gebruiken, patiëntgericht instrument dat helpt bij het identificeren van individuele behoeften en doelen van patiënten. Het stelt zorgverleners in staat om de zorg af te stemmen op de specifieke situatie van de patiënt en ondersteunt bij het maken van gezamenlijke behandelkeuzes. De PSN is klaar voor implementatie binnen de hand- en polszorg, maar kan ook gemakkelijk worden aangepast voor andere patiëntgroepen. Het biedt daarmee een waardevolle toevoeging aan de toolkit van zorgverleners die streven naar gepersonaliseerde en op waarde gebaseerde zorg.

Waaruit bestaat de PSN-tool?

De PSN-vragenlijst bestaat uit vijf vragen en heeft als doel inzichtelijk te maken wat de belangrijkste informatiebehoefte van een patiënt is. Deze informatiebehoefte is in de PSN-tool onderverdeeld in 4 categorieën:

  • Advies
  • Diagnose
  • Vooruitzicht
  • Behandeling

Na een gekozen categorie wordt er gevraagd wat de behandel- en verbeterdoelen zijn, zoals bijvoorbeeld:

  • Pijn
  • Het uitvoeren van activiteiten
  • Soepelheid/beweeglijkheid
  • Het uitvoeren van werk

Meerdere opties qua behandel- en verbeterdoelen zijn hier mogelijk. De patiënt beoordeelt het gekozen gebied op het moment van het consult en geeft aan met welke score hij/zij tevreden is. Daaruit wordt een personal meaningful gain (PMG) berekend.

Na afloop van de behandeling geeft de patiënt aan in hoeverre aan zijn/haar behoefte is voldaan wat betreft de informatiebehoefte. Daarnaast beoordeelt de patiënt in hoeverre het behandel- en verbeterdoel is behaald. Met deze informatie kan beoordeeld worden of de PMG is behaald of niet.

Deze uitkomsten worden teruggekoppeld aan onze specialisten en gebruikt om onze zorg te verbeteren. Zo kunnen er conclusies getrokken worden welke behandeling beter werkt bij een bepaalde aandoening of specifieke populatie. Patiënten kunnen op hun beurt het verloop van hun herstel vergelijken met andere patiënten in dezelfde situatie.

Wilt u zelf de vragenlijst uitproberen?

Hierboven ziet u deze vragenlijst schematisch weergegeven. U krijgt ook de mogelijkheid deze zelf uit te proberen, klik hier.

Lees het volledige onderzoek

U kunt het volledige Engelstalige onderzoek hieronder downloaden.

Download pdf

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 10Stel een vraag