Aandoeningen

Bicepspeesletsel

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2986 waarderingen

De biceps is de grote spier aan de voorzijde van de bovenarm die de elleboog buigt en de hand naar buiten draait. De bicepspees zit vast aan het spaakbeen (radius) ter hoogte van de onderarm. Wanneer deze pees geheel of gedeeltelijk scheurt, spreken we van bicepspeesletsel.
Bij een recente scheur is er soms een grote blauwe plek zichtbaar. Het kan zijn dat de spier richting de schouder is verplaatst. Het aanspannen van de spier is meestal pijnlijk. Bij een ontsteking of deels gescheurde spier is aanspannen van de biceps wel mogelijk maar pijnlijk. Ook al is de bicepspees volledig losgescheurd, het blijft mogelijk de elleboog te buigen omdat andere spieren een deel van de functie overnemen. 

Oorzaak van bicepspeesletsel

Door een plotselinge belasting of juist een langdurige overbelasting of door een ontsteking kan de pees losscheuren. Vaak zijn er al langer klachten aan de voorkant van de elleboog. Een gescheurde bicepspees komt het meeste voor bij mannen die zware lichamelijke arbeid verrichten.

Diagnose van bicepspeesletsel

De arts zal u vragen de spier aan te spannen. Ook zal de arts proberen de pees te voelen en ‘aan te haken’. Door de pijn en de zwelling is dit vaak moeilijk. De pees scheurt niet altijd volledig maar soms slechts gedeeltelijk. Dan is de resterende pees nog wel voelbaar door de arts en is pijn het meest op de voorgrond.
Indien er twijfel is, kan er aanvullend onderzoek gedaan worden. Dit kan met behulp van een röntgenfoto, echografie of een MRI-scan. 


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Bij een ontsteking volgt er een conservatieve behandeling. Die bestaat uit rust, ontstekingsremmers en gerichte fysiotherapie. Is de bicepspees gedeeltelijk gescheurd, dan is het meestal nodig om de elleboog te opereren en de pees weer te herstellen. Is een bicepspees volledig afgescheurd, dan is het raadzaam deze binnen 3 weken te opereren om de goede lengte van de spier te behouden.

Kijkoperatie bicepspees

Wanneer er twijfel bestaat, kan de arts met een kijkoperatie beoordelen in hoeverre de pees inderdaad gescheurd is. Ook is te zien of de pees eventueel ontstoken is. Is er geen of slechts een zeer kleine scheur, dan maken we de pees schoon en kan de slijmbeurs verwijderd worden. Is er sprake van een (gedeeltelijke) scheur dan wordt een open operatie geadviseerd. 

Open operatie bicepspees

Wanneer de pees voor minder dan de helft gescheurd is, kan een botanker geplaatst worden om de scheur te herstellen. Is de pees voor meer dan de helft afgescheurd, dan is het beter om hem volledig los te maken van de radius. De stomp van de pees wordt dan schoongemaakt tot er gezond weefsel overblijft. Vervolgens wordt deze vastgehecht aan een metalen plaatje. Er wordt een tunnel in de radius gemaakt op de plaats van de eigenlijke aanhechting. Hier wordt het plaatje doorgetrokken en zo wordt de pees weer vastgezet.

Direct na de operatie wordt de elleboog beschermd door een dik verband. Zit er veel spanning op de hechtingen, dan is het soms nodig om de elleboog tijdelijk te spalken. Het verband blijft twee dagen rond de elleboog. Is er een metalen plaatje gebruikt, dan mag u de elleboog meteen bewegen en belasten (tillen tot 20 kg). Zijn er ankers gezet, dan gaat u de elleboog de eerste periode onbelast bewegen. U moet rekening houden met een revalidatieperiode van 3 maanden. 

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
FAQ

Veelgestelde vragen over Bicepspeesletsel

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak