De radiuskop is de kop van het spaakbeen in de onderarm. Afhankelijk van de breuk kunnen we kiezen voor een conservatieve behandeling of een operatie. 
Een radiuskopfractuur kan ook onderdeel zijn van een groter letsel van de arm. Daarom moet niet alleen de stabiliteit van de elleboog, maar ook de pols onderzocht worden. Een breuk van het scheepsbotje wordt bijvoorbeeld in 8% van de radiuskopfracturen gezien. 

Oorzaak van breuk radiuskop

Een breuk in de radiuskop kan ontstaan na een val op de arm. Vaak is dit een val op de uitgestrekte hand. Typerend voor deze breuk is dat direct na het ongeluk de functie van de elleboog nog goed is, maar dat na een poosje de elleboog pijnlijk wordt en minder goed kan bewegen. Dit komt doordat bloed in het gewricht loopt. 

Diagnose van breuk radiuskop

Tijdens het onderzoek kijkt de arts naar de beweeglijkheid van de elleboog en het vermogen om de onderarm naar binnen en naar buiten te draaien. Verder wordt de stabiliteit van de elleboog getest en wordt de pols onderzocht. 
Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt van de elleboog. Is er twijfel over het aantal fragmenten van de fractuur of hoe goed het oppervlak van de kop is, dan laat de arts een CT-scan van de elleboog maken. 


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Bij een kleine breuk met weinig fragmenten en weinig verplaatsing kunnen we de breuk conservatief behandelen. U krijgt dan een drukkend verband. Bij te veel zwelling van de elleboog kan het bloed uit de elleboog verwijderd worden. Totdat de breuk geheeld is, mag u niet op de arm steunen en ook niet zwaar belasten.

Operatie bij breuk radiuskop

De arts maakt een incisie aan de buitenkant van de elleboog. Hij zal de breuk bekijken, maar ook het kraakbeen in de elleboog. Daarnaast kan meteen de gewrichtsband beoordeeld worden. Op basis van zijn bevindingen beslist de arts of de breuk hersteld kan worden, of dat er beter een prothese van de radiuskop kan worden geplaatst.
Als de breuk te repareren is, worden de fragmenten op hun plek gezet en gefixeerd met verzonken schroeven. Voor een prothese wordt het kopje uit het gewricht genomen en een metalen prothese gepast en geplaatst. 

Direct na de operatie wordt uw elleboog beschermd door een verband. U mag de elleboog volledig bewegen, maar er niet op steunen. Vooral het strekken is in het begin vaak moeilijk. U mag de elleboog na zes weken weer volledig belasten. 
De resultaten bij deze operatie zijn over het algemeen zeer goed: meer dan 95% van de patiënten geneest volledig. Bij een klein percentage blijft er nog wat milde pijn, stijfheid of ongemak. 

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake