Golfelleboog

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.

Een golfelleboog (epicondylitis medialis) is een aandoening van de pees aan de binnenkant van de elleboog. U herkent een golfelleboog aan pijn aan de binnenkant van de elleboog. Hier zit de aanhechting van de buigspieren van de pols. Soms gaat een golfelleboog gepaard met een inklemming van een zenuw (nervus ulnaris) ter hoogte van de elleboog. Dit uit zich vooral door tintelingen en een verminderd gevoel in de ringvinger en pink. Soms kan er zelfs uitval zijn van bepaalde spieren in de hand en onderarm.

Oorzaak van een golfelleboog

Het begint meestal met een ontsteking als gevolg van overbelasting. Later volgen er microscopisch kleine scheurtjes in de pees. In eerste instantie probeert de pees zichzelf te herstellen. Door de scheurtjes ontstaan er littekens in de pees. Hierdoor gaat de kwaliteit van de pees achteruit en kan het langer duren voordat de pees zich kan herstellen. Uiteindelijk kan een golfelleboog chronisch worden.

Diagnose van een golfelleboog

Tijdens het onderzoek zal de arts vragen de spier aan te spannen om de pijn uit te lokken. Ook het rekken van de spier is meestal pijnlijk. Tenslotte is druk op de binnenkant van de elleboog vaak zeer gevoelig. Aanraking van de zenuw kan pijnlijk zijn en uitstralen tot in de hand. Het gevoel van de vingers en de kracht van de hand worden ook onderzocht.
Er kan een röntgenfoto of echografie van de elleboog gedaan worden, maar dit is niet altijd nodig. Om de zenuw beter te onderzoeken kan de arts ook een EMG aanvragen

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Bij een golfelleboog kiezen we in eerste instantie voor een conservatieve behandeling. Dat betekent dat een operatie nooit de eerste keuze is. Een conservatieve behandeling bestaat uit gerichte fysiotherapie en het dragen van een bandje om de onderarm. Dit laatste kan de aanhechting van de pees ontlasten. Wanneer de klachten langer dan een jaar aanwezig zijn, kunnen we overwegen om de elleboog te opereren.

Operatie golfelleboog

Een golfelleboog moet met een open techniek geopereerd worden. Hierbij worden littekenweefsel en ontstekingsweefsel verwijderd uit de aanhechting van de pees. Indien nodig wordt de zenuw bij dezelfde operatie vrijgelegd.

Direct na de operatie wordt de elleboog beschermd door een verband. Dit verband blijft twee weken zitten. U mag de elleboog voorzichtig bewegen. Na twee weken wordt er gewerkt aan maximale buiging en strekking. Vooral het strekken is in het begin vaak moeilijk. Na zes weken mag u de elleboog weer volledig belasten.
De resultaten bij deze operatie zijn over het algemeen goed: ongeveer 80% van de patiënten geneest volledig. Bij een klein percentage blijft er nog wat milde pijn of ongemak bij inspanning en bij een zeer klein percentage levert de ingreep weinig verbetering.
Wanneer ook de zenuw bekneld zat, duurt het vaak langer tot de elleboog volledig hersteld is en zijn de resultaten van een operatie minder gunstig, maar nog steeds goed in de meerderheid van de patiënten.
 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake