Aandoeningen

Mucoïd Cyste

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2986 waarderingen

Een mucoïd cyste is een goedaardige zwelling (ganglion). Deze cyste is gevuld met een geleiachtige vloeistof. Een mucoïd cyste bevindt zich op het laatste gewrichtje van de vinger of rond de nagelriem bij het eindkootje van de vinger of duim. Een mucoïd cyste gaat vaak gepaard met artrose in het onderliggende gewricht. Heeft u last van pijn, terugkerende infecties of een blijvende lekkage van vloeistof uit de cyste, dan is een operatie te overwegen.

Symptomen

Naast cosmetische bezwaren kan een mucoïd cyste ook andere klachten geven:

  • Er kan een chronische vloed van gelei uit de cyste komen
  • Ontsteking aan de cyste of het onderliggende gewrichtje
  • Pijn aan de cyste
  • Grote cysten kunnen u belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden

Diagnose van een Mucoïd Cyste

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak is er geen aanvullend onderzoek nodig, maar in een aantal gevallen kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Op deze foto worden dan vaak afwijkingen gezien die worden veroorzaakt door slijtage (artrose) van het gewrichtje.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 03
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Een mucoïd cyste kunnen we op verschillende manieren behandelen.

Zonder operatie
De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weggezogen. Na het leegzuigen van de cyste krijgt u een pleister over de insteekopening. Let op een goede hygiëne tot het wondje volledig gesloten is, om een infectie te voorkomen. U mag de vinger normaal bewegen.

Met operatie
Als de cyste pijn doet en u belemmert bij uw dagelijkse bezigheden, kan voor een operatie worden gekozen. De arts maakt een klein sneetje net voor de nagelriem. Dan kan de cyste, inclusief de steel die tot in het gewrichtje loopt, worden verwijderd. Als het nodig is maken we het gewrichtje schoon en verwijderen we eventuele haakjes aan het bot. Indien nodig wordt de wond gesloten met behulp van een transpositie van de huid.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
FAQ

Veelgestelde vragen over Mucoïd Cyste

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak