Mucoïd Cyste

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 24 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.

Een Mucoïd Cyste is een goedaardige ganglion (met heldere, geleiachtige vloeistof gevulde verdikking van de peesschede). Een Mucoïd Cyste zit op het laatste gewrichtje van de vinger of rond het nagelbed. Deze cysten komen vaker op oudere leeftijd voor, en vaker bij vrouwen (70%) dan bij mannen. Een Mucoïd Cyste kan de volgende klachten geven: er kan een chronische vloed van gelei uit de cyste komen, de cyste of het onderliggende gewrichtje kan ontsteken, de cyste kan pijn doen en grote cysten kunnen u zelfs belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. De cysten kunnen in één keer ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. In sommige gevallen ontstaan er eerst groeven in de nagel, na een half jaar kan er dan op de aangedane vinger een Mucoïd Cyste ontstaan.

Oorzaak van een Mucoïd Cyste

De exacte oorzaak van deze aandoening is niet bekend. Vaak worden op een röntgenfoto aanwijzingen voor slijtage van het gewrichtje gevonden. Meestal zit er aan de basis van het bultje een haakvormige afwijking van het bot.

De cyste wordt dus waarschijnlijk veroorzaakt door slijtage van het onderliggende gewrichtje in combinatie met het omliggende steunweefsel. Hierdoor kan er een lek optreden van gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof hoopt zich op vlak onder de huid en vormt zo een Mucoïd Cyste.

Diagnose van een Mucoïd Cyste

Een Mucoïd Cyste is een solitaire, rond-ovale, elastisch aanvoelende zwelling die één tot vijftien millimeter groot kan zijn. De cyste bevat een gelatineachtige vloeistof die helder tot gelig van kleur is. De cyste komt het meest voor op de wijs- en middelvinger van de dominante hand. Soms is de nagel van de aangedane vinger gegroefd.

Naast lichamelijk onderzoek door de plastisch chirurg is er vaak geen aanvullend onderzoek nodig. In een aantal gevallen kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Op deze foto worden dan vaak afwijkingen gezien die worden veroorzaakt door slijtage van het gewrichtje.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

referral

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

phone

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen

 

chat

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

aid

Behandeling & Herstel

Zonder operatie

De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weggezogen. Na het leegzuigen van de cyste krijgt u een pleister over de insteekopening. Let op een goede hygiëne tot het wondje volledig gesloten is, om een infectie te voorkomen. U mag de vinger normaal bewegen.

Met operatie

Heeft u last van pijn, terugkerende infecties of een blijvende lekkage van vloeistof uit de cyste, dan is een operatie te overwegen. De operatieve ingreep kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd. De vinger wordt middels twee prikken aan de basis verdoofd waarna u een manchet rondom de bovenarm krijgt. Dit manchet wordt gedurende de ingreep opgepompt waardoor er geen bloed in het operatiegebied kan komen.

Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd, steriel afgedekt en maakt de plastisch chirurg een snede ter plaatse van het gewrichtje dan wel het nagelbed.

De cyste wordt opgezocht waarna deze inclusief de steel, die tot in het gewrichtje loopt, wordt verwijderd. Als dat nodig is wordt het gewrichtje schoongemaakt en de eventueel aanwezige haakjes (osteofyten) aan het bot verwijderd. Hierna wordt de wond met hechtingen gesloten.

Na de operatie krijgt u een verbandje om de vinger, let erop dat het verband niet nat wordt! Na drie dagen mag u het verband zelf verwijderen. Hierna mag de wond wel nat worden, maar u mag niet met de vinger in water weken.

De hechtingen worden na tien tot veertien dagen in de kliniek verwijderd.

Zonder operatie

De kans dat de cyste (snel) terugkomt is vrij groot (65-67%). Daarnaast is er een kans op infectie. Naast een ontsteking van het weefsel direct onder de huid kan er een ontsteking optreden van het onderliggende gewrichtje. De kans bestaat dat het gewrichtje daardoor schade oploopt, waardoor u de vinger minder goed zult kunnen gebruiken.

Met operatie

De kans dat de cyste terugkomt is klein (3-12%). Wel kan er een standsafwijking van het gewrichtje optreden, waardoor er een functiebeperking ontstaat. Ook kan er een functiebeperking ontstaan door het ontsteken van het gewrichtje. Tevens kunnen er andere nagelafwijkingen ontstaan. Verder is er kans op blijvende zwelling, stijfheid en pijn.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinics Hand- en polszorg, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinics' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinics’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘Mijn Xpert Clinics’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinics Hand- en polszorg. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake