Osteochondritis dissecans (OCD)

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.

Osteochondritis dissecans (OCD) is een aandoening van het bot onder het gewrichtskraakbeen van de elleboog. Het bot verzwakt en hierdoor kan het kraakbeen loskomen. OCD typeert zich door stijfheid en pijn van de elleboog. Meestal bevindt de pijn zich aan de buitenzijde, maar pijn kan in de hele elleboog voorkomen. OCD komt vaker voor bij jongens in de leeftijd van 12 tot 20 jaar.
Er zijn verschillende stadia van OCD. In het eerste stadium is er vooral een verzwakking van het bot. Er zijn nog geen duidelijke scheuren in het kraakbeen. In het tweede stadium is dit wel het geval. In stadium 3 is het kraakbeen volledig gescheurd ter hoogte van het OCD-letsel en in het laatste stadium zweeft het fragment los in de elleboog, als een gewrichtsmuis.

Oorzaak van OCD

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak, maar er wordt algemeen aangenomen dat het gaat om een overbelasting. 20% van de patiënten kan een duidelijk moment aangeven wanneer de aandoening is begonnen.

Diagnose van OCD

Tijdens het onderzoek kijkt de arts of er vocht in de elleboog zit. De beweeglijkheid van de elleboog wordt getest. Tijdens het bewegen kan het zijn dat de elleboog kraakt of dat deze plots blokkeert. De stabiliteit van de elleboog wordt onderzocht omdat OCD vaker voorkomt bij sporters waarbij de elleboog te ‘los’ is.
Bij elke patiënt wordt een röntgenfoto aangevraagd. In het eerste stadium kunnen deze onderzoeken volledig normaal zijn en is een MRI-scan noodzakelijk. Vlak voor de scan wordt contraststof in de elleboog gespoten om eventuele scheurtjes in het kraakbeen beter op te sporen. Soms wordt er ook een botscan gedaan om het stadium van de OCD te onderzoeken.
 

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

De behandeling is afhankelijk van het stadium van OCD. In het eerste stadium is het nodig om de elleboog te laten rusten. In de praktijk betekent dit meestal dat u minder mag sporten of zelfs een periode volledig moet stoppen. Fysiotherapie, ijs en pijnstillers kunnen de symptomen vaak snel verminderen. In de volgende stadia kan een operatie nodig zijn om het loslaten van het kraakbeen te stoppen.

Operatie bij OCD

Een operatie kan artroscopisch (kijkoperatie) of via een open techniek. Wanneer dat mogelijk is wordt het kraakbeen weer vastgehecht. Is er een te grote loslating of zelfs een gewrichtsmuis, dan wordt het fragment meestal verwijderd. Bij sommige patiënten en bij zeer ernstige gevallen is het mogelijk om bot en kraakbeen van elders te transplanteren in de elleboog.

Direct na de operatie wordt de elleboog beschermd door een dik verband. Dit blijft twee weken zitten en wordt pas verwijderd bij de eerste nacontrole. Dan worden ook de knoopjes van de hechtingen in de huid verwijderd. U mag de elleboog direct na de operatie weer bewegen. Vooral het strekken is in het begin vaak moeilijk. De elleboog mag minstens zes weken niet worden belast maar dit is sterk afhankelijk van het stadium van de OCD en het type operatie.
Afhankelijk van het stadium van de OCD, de sport en het niveau van de sport, zijn de resultaten bij deze operatie goed. Verder geldt de algemene regel dat er bij jongere patiënten betere resultaten zijn. In een vroeg stadium en bij jonge patiënten kan de elleboog volledig genezen zonder functionele problemen op latere leeftijd. Bij latere stadia en oudere patiënten kan er versnelde slijtage (artrose) van de elleboog optreden.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake