Slijmbeursontsteking elleboog

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.

De grootste slijmbeurs (bursa) van de elleboog bevindt zich op het achterste uiteinde van de ellepijp (ulna). Als de bursa ontstoken is spreken we van een bursitis olecrani. Een slijmbeursontsteking van de elleboog gaat gepaard met een zachte zwelling aan de achterkant van de elleboog. Vaak is dit pijnlijk maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook kan de elleboog rood of warm zijn. Als de roodheid, warmte en pijn op de voorgrond staan, is er mogelijk sprake van een geïnfecteerde bursitis. 

Oorzaak van een slijmbeursontsteking elleboog

Een bursitis kan op verschillende wijzen ontstaan: bijvoorbeeld door het te veel steunen op de elleboog, door een wondje, door verminderde weerstand of na een operatie aan de elleboog. Als er een extra stukje bot gevormd is aan de achterzijde van de elleboog, verhoogt dit het risico op een bursitis.

Diagnose van een slijmbeursontsteking elleboog

De diagnose van een slijmbeursontsteking is meestal te stellen op basis van lichamelijk onderzoek. De zwelling is over het algemeen duidelijk. Bij aanraken van de slijmbeurs voelt deze zacht aan. Voor de behandeling is het van belang het verschil te maken tussen een ontsteking of een infectie van de slijmbeurs.
Er kan tijdens het consult een röntgenfoto van de elleboog gemaakt worden om een zogenaamd tractiespoor of extra botvorming uit te sluiten.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Als er sprake is van een ontsteking, volgt er een conservatieve behandeling. Een operatie is dan niet de eerste keus. De conservatieve behandeling bestaat vooral uit rust en het voorkomen van druk op de slijmbeurs. Eventueel krijgt u ontstekingsremmende medicatie. 
Injecties in de slijmbeurs of het uitzuigen van de vloeistof uit de slijmbeurs worden soms gedaan maar het is belangrijk dat dit zeer zorgvuldig gebeurt omdat er een risico bestaat dat hierdoor een infectie ontstaat als er een bacterie in de slijmbeurs gebracht wordt.

Operatie slijmbeursontsteking

Komt de slijmbeursontsteking steeds terug of is er sprake van een geïnfecteerde bursitis, dan kiezen we voor een operatieve behandeling. Een bursitis olecrani wordt met een open techniek verwijderd. Hierbij wordt de volledige bursawand weggehaald. Bij een geïnfecteerde bursitis kan ervoor gekozen worden de wond (gedeeltelijk) open te laten.

Direct na de operatie mag u de elleboog weer bewegen. De elleboog mag ook direct worden belast als de pijn dit toelaat. Steunen op de elleboog wordt afgeraden tot de pijn en de zwelling verdwenen zijn. De hechtingen worden 10-14 dagen na de operatie verwijderd. 
De resultaten bij deze operatie zijn over het algemeen zeer goed: meer dan 90% van de patiënten geneest volledig. De duur van het herstel is variabel, de meeste patiënten hebben na twee weken nog maar weinig last. De zwelling ter hoogte van de elleboog kan wel langer aanhouden. Rechtstreeks op de elleboog steunen is vaak pas na een lange tijd mogelijk. De bursa groeit na verloop van tijd weer terug, maar een nieuwe bursitis komt zelden voor.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake