Tricepspeesletsel

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
U wordt behandeld door medische specialisten die zich 100% toeleggen op hand- en polsklachten.
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.

De triceps is de grote strekspier aan de achterzijde van de bovenarm. De pees zit vast aan de ellepijp (ulna) ter hoogte van de onderarm. Bij aanspannen van de triceps strekt de elleboog. Soms scheurt de tricepspees geheel of gedeeltelijk los. Bij een recente scheur is er vaak een grote blauwe plek zichtbaar en kan het zijn dat de spier richting de schouder is verplaatst. Het aanspannen van de spier is meestal pijnlijk. De kracht van de elleboog kan verminderd zijn maar vaak lukt strekken nog redelijk, omdat de pees meestal niet volledig is afgescheurd of dat de fascie van de spier (spiervlies) nog vast zit aan de onderarm. 

Oorzaak van tricepspeesletsel

De tricepspees kan scheuren door een te zware belasting of door een val op de hand. In dit geval scheurt de pees heel plotseling. Een gescheurde tricepspees kan ook langzaam optreden; de meeste patiënten waarbij dit gebeurt zijn mannen die zware lichamelijke arbeid verrichten. Vaak zijn er al langer klachten aan de achterkant van de elleboog. Dit kan wijzen op een langdurige overbelasting of zelfs een ontsteking van de pees.

Diagnose van tricepspeesletsel

De arts zal vragen de spier aan te spannen en bekijken in hoeverre de elleboog nog kan strekken. Tenslotte zal de arts proberen de tricepspees te voelen. Wanneer de pees gedeeltelijk is afgescheurd, is de rest nog wel voelbaar. Door de pijn en de zwelling is dit echter vaak moeilijk. 
De arts kan een röntgenfoto van de elleboog of een echografie laten doen, maar dit is niet altijd nodig. Soms is het verstandig een MRI-scan te maken. Dit is vooral het geval bij gedeeltelijk gescheurde pezen.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

 

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Bij een ontsteking van de tricepspees wordt er een conservatieve behandeling gestart. Deze bestaat uit rust, ontstekingsremmers en gerichte fysiotherapie. Bij de meeste gedeeltelijke scheuren - en zeker als de pees volledig is afgescheurd - is het nodig de elleboog zo snel mogelijk te opereren om te zorgen dat de pees niet te ver naar boven trekt.

Operatie gescheurde tricepspees

De arts maakt een incisie aan de achterkant van de elleboog. De pees wordt opnieuw vastgemaakt aan het bot door middel van hechtingen door het bot. Ook kan een anker in het bot geplaatst worden.

Direct na de operatie wordt uw elleboog beschermd door een dik verband. Zit er te veel spanning op de hechtingen, dan is het soms nodig om de elleboog tijdelijk in te gipsen. Het verband blijft zitten tot de eerste therapie. 
Hierna mag u de elleboog weer bewegen. Vooral het buigen is in het begin vaak moeilijk. U mag niet steunen op de geopereerde arm. Pas na zes weken mag u weer voorzichtig kracht uitoefenen met de triceps. Als alles goed gaat, mag u de elleboog na drie maanden weer volledig belasten.
 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake