Pijnlijke zwelling op pols of vinger

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Het lijkt erop dat u last heeft van een ganglion

Een ganglion is een zwelling die vaak voorkomt op de bovenkant of onderkant van de pols maar soms ook op de vingers. Een ganglion is te herkennen aan een kleine, stevige, gevoelige massa die voelbaar is in de plooi aan de basis van de vinger en geeft niet altijd klachten. Soms voelen patiënten tintelingen in de aangedane vinger, omdat het ganglion op de zenuw drukt. Verder kan er sprake zijn van bewegingsbeperking, pijn of zwakte van de vinger. Een ganglion kan plotseling ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. Het kan ook gebeuren dat het ganglion spontaan verdwijnt of stuk barst. Soms bestaat er naast het ganglion een triggerfinger.

Oorzaak ganglion

Een ganglion komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen - in ongeveer 70% van de gevallen gaat het om een vrouw. Zo'n 10% van de patiënten geeft aan dat zij een trauma aan de aangedane vinger hebben doorgemaakt. Er bestaat geen relatie tussen het ontstaan van het ganglion en het beroep van de patiënt. Wat de precieze oorzaak is van het ontstaan van een ganglion is nog niet duidelijk, maar een lokale irritatie lijkt een grote rol te spelen.

Diagnose ganglion

Een ganglion is goed te voelen als een kleine (3-8 mm) stevige massa. De arts zal tevens lichamelijk onderzoek verrichten om te kijken of er ook sprake is van een triggerfinger. Naast lichamelijk onderzoek is er geen aanvullend onderzoek nodig. Soms wordt een echo verricht om een andere diagnoses uit te sluiten.

Lees meer over de ganglion

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak