Carpaal Tunnel Syndroom: second opinion bij gemiste diagnose
Blog

Carpaal Tunnel Syndroom: second opinion bij gemiste diagnose

Je wordt wakker en bedenkt wat je allemaal gaat doen; lekker een lange fietstocht maken of uitgebreid koken. Voor de meeste mensen is dat vanzelfsprekend - maar als je handpalm en vingers pijn doen, je hand gezwollen aanvoelt en je kracht verliest, is fietsen of koken het laatste waar je aan wilt denken. Carpaal Tunnel Syndroom is een veelvoorkomende aandoening. Toch wordt de diagnose weleens gemist. Dr. Guus Vermeulen legt uit hoe dat komt.

Guus Vermeulen is hand- en polschirurg bij Xpert Clinics. Hij is werkzaam op de locaties Amsterdam, Haarlem, Hilversum en Zeist.

Symptomen van Carpaal Tunnel Syndroom: meer dan alleen pijn

Zodra mevrouw S. mijn spreekkamer binnenstapte, zag ik het: deze patiënt heeft pijn. Al maanden kampt ze met pijnlijke, tintelende vingers. Dat geeft veel beperkingen in haar dagelijks leven: koken, afwassen, een vaatdoek uitwringen, een glas vasthouden, het lukt nauwelijks nog. Ook fietsen gaat eigenlijk niet meer - terwijl ze daar juist veel van houdt. Mevrouw is door haar huisarts maanden eerder naar de neuroloog gestuurd toen haar klachten nog milder waren, maar die kon niets vinden. Via een kennis kwam ze bij onze kliniek terecht.

Diagnose gemist: second opinion

“De neuroloog dacht eerst aan Carpaal Tunnel Syndroom,” vertelde mevrouw. “Maar uit de metingen (EMG onderzoek) bleek dat er niks aan de hand was met de zenuw. Heeft u misschien een idee wat het dan wel kan zijn?” Ik deed een paar kleine testen bij mevrouw: ik boog haar pols, klopte op de zenuw en zette wat druk. In combinatie met haar verhaal en haar specifieke klachten kon ik met zekerheid zeggen: u hebt wel degelijk een Carpaal Tunnel Syndroom (CTS).

Diagnose van Carpaal Tunnel Syndroom zonder EMG afwijkingen

Het is niet zo vreemd dat de diagnose CTS weleens gemist wordt. Vaak wordt het CTS namelijk alleen als een zenuwprobleem benaderd en wordt er gebruik gemaakt van een EMG (elektro-myografie) om de werking van de zenuwbanen te meten. Lang niet altijd geeft zo’n EMG duidelijkheid. Maar ook als er nog geen afwijkingen gevonden worden op het EMG en de geleiding van de zenuw dus nog normaal is, kan er toch sprake zijn van een Carpaal Tunnel Syndroom. De zenuw (nervus Medianus) raakt dan beklemd door verdikking van de pezen die door dezelfde tunnel lopen. Ik benader het Carpaal Tunnel Syndroom daarom liever als peesprobleem.

Variërende symptomen van Carpaal Tunnel Syndroom

Die zwelling van de pezen zie je vaak ’s nachts, omdat de pezen tijdens het slapen meer vocht op kunnen nemen. Overdag als je bezig bent en de pezen in beweging zijn, zijn ze slanker en drukken ze veel minder tegen de zenuw. Vandaar dat mensen met CTS vaak tegen de ochtend wakker worden met tintelingen in hun hand en vingers. Ze wapperen dan met hun handen om dat ‘slapende’ gevoel weg te krijgen. Naast dit klassieke beeld zijn er ook mensen met juist hele vage (aspecifieke) klachten die toch kunnen duiden op CTS. Voorbeelden hiervan zijn pijn die uitstraalt naar de onderarm in plaats van naar de vingers, of last met autorijden juist overdag. Sommige mensen beschrijven alleen maar krampen in plaats van tintelingen en zo zijn er nog veel meer variaties mogelijk.

Oorzaak: overbelasting of hormonen

CTS kan ontstaan door overbelasting, bijvoorbeeld door een bepaalde houding op je werk. Zo heb ik weleens een automonteur behandeld die vaak voorovergebogen achter een motorblok moest sleutelen en daarbij zijn polsen helemaal moest buigen. Vaak is CTS hormoongerelateerd. Zwangere vrouwen en vrouwen in de menopauze houden vaak vocht vast - zij lopen dus meer risico op CTS. Ook bij mensen met overgewicht, schildklierproblemen en diabetes zie je het regelmatig.

Behandeling van Carpaal Tunnel Syndroom Zonder Operatie

Ook als het EMG niet afwijkend is en de klachten dus niet meetbaar zijn, is het zeker aan te raden om conservatief, een behandeling zonder operatie, aan de slag te gaan. In de spreekkamer legde ik mevrouw S. uit dat ze een nachtspalk kreeg. Mochten de klachten niet verdwijnen, dan zijn injecties met corticosteroïden de volgende stap. Mevrouw S. was opgelucht dat er toch een duidelijke diagnose was - en gelukkig verdwenen bij haar de klachten vrij snel. Een operatie voor CTS is dus zeker niet altijd nodig. 'Ik kan het niet meten, dus het is geen CTS?', dat is wat mij betreft echt te kort door de bocht.

Herken jij je in de symptomen/klachten omschreven in dit artikel, of heb je last van je hand of pols? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze handchirurgen. Wij helpen je graag verder.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak