De Quervain? Het zijn (vaak) de hormonen!
Blog

De Quervain? Het zijn (vaak) de hormonen!

Handchirurg Kennard Harmsen krijgt veel patiënten met de aandoening van De Quervain op consult. Soms zijn dat mannen, maar veel vaker zijn het vrouwen. De oorzaak? Jawel: hormonen!

Tekst: Kennard Harmsen

Au, die pols, als ik mijn duim beweeg …

Vanochtend opereerde ik een patiënte van 57 jaar. Een spontane dame die een kleine reformwinkel runt. Ze doet alles zelf: het bestellen van en uitpakken van de voorraad, het vullen van de schappen, het inrichten van de winkel. Dag in, dag uit moet ze dingen oppakken en tillen. En dat bleef niet zonder gevolgen. Ze kreeg pijnklachten aan de duimzijde van haar rechterpols en die klachten gingen niet over. Tijdens het eerste consult was het eenvoudig om een diagnose te stellen: dit was De Quervain.

Hormonale storm

Het is niet toevallig dat ik veel vaker vrouwen dan mannen zie met deze aandoening. Want hoewel overbelasting zeker een rol speelt, zijn het met name de hormonen die de klachten veroorzaken. Als ik kijk naar de patiëntenpopulatie met De Quervain, dan zie je twee pieken. De eerste valt rond de zwangerschap en de tweede tussen de 40 en 60 jaar, de periode waarin vrouwen opnieuw een hormonale storm doormaken als ze de menopauze in gaan.

Baby tillen

De pezen in de pols lopen door nauwe tunnels, ook wel peesscheden genoemd. De tunnel is aan de binnenkant bekleed met een slijmvlieslaag. Normaal gesproken glijden de pezen soepel door de peesschede, maar wanneer de slijmvlieslaag ontstoken is lukt dat niet meer. Dat noemen we De Quervain. De hormonen die een rol spelen tijdens de zwangerschap, maken je extra vatbaar voor De Quervain.  Niet alleen tijdens de zwangerschap zelf, maar óók in de maanden na de bevalling hebben vrouwen vaak klachten. Want naast die veranderde hormoonspiegel, moeten ze ook de baby tillen en vasthouden - een nieuwe manier van belasten die de klachten helaas niet minder maakt...

Rust helpt

Wanneer de hormonen normaliseren, zie je dat de klachten verdwijnen. Dat kan overigens wel een jaar duren, zeker wanneer je borstvoeding geeft. Omdat de oorzaak in dit geval reversibel is, zullen we altijd proberen om de klachten conservatief te behandelen. Een spalk geeft de geïrriteerde pezen rust, de hand- en ergotherapeut kan houdings- en tiladviezen geven waarmee de pols zoveel mogelijk wordt ontzien. Als dat niet helpt, kunnen we een injectie met hydrocortisone geven om de ontsteking te remmen.

Hardnekkig

Tussen 40 en 60 jaar maken vrouwen opnieuw een periode door met sterke hormoonwisselingen. En opnieuw zie je dan De Quervain vaker voorkomen. Zo’n Quervain op latere leeftijd is veel hardnekkiger. Ook hier beginnen we met een conservatieve behandeling, maar bij onvoldoende herstel zullen we hier sneller een operatie overwegen. Een kleine, maar heel dankbare ingreep is dat. De mevrouw die ik vanochtend hielp, zal het verschil al binnen een paar weken merken. Dan kan zij weer zonder pijnklachten in haar winkel aan de slag.

Herkent u zich in de symptomen/klachten omschreven in dit artikel, of heeft u andere klachten aan uw hand of pols? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze handchirurgen. Wij helpen u graag verder.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak