Dr.drs. Jan Debeij: “Een val op de elleboog kan grote gevolgen hebben”
Een val op de elleboog of op uitgestrekte arm kan grote gevolgen hebben. De elleboog kan namelijk uit de kom schieten, waarbij een stukje bot los kan schieten of banden naar het gewricht kunnen scheuren. Maar ook later kan dit letsel zorgen voor problemen zoals stijfheid van de elleboog of slotklachten. Hand-, pols- en elleboogchirurg Jan Debeij vertelt er meer over.
Als de elleboog uit de kom schiet, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Er kan een breuk optreden van de botstructuren die de kom van de elleboog vormen. Ook kan de onderarm uit de kom schieten, waardoor het kapsel kan scheuren of één van de banden die stabiliteit bieden aan het gewricht.
Wat te doen na het trauma?
Na het trauma is het van belang dat de hele elleboog goed bekeken wordt. Hierbij kan gekeken worden naar een afwijkende stand, eventuele blauwe plekken en de stabiliteit. Stabiliteit van de elleboog kun je weer krijgen door de elleboog in het gips te zetten om zo de banden weer aan te laten groeien. Hierin schuilt echter een gevaar; gips is de vijand van de elleboog als het gaat om stijfheid. Als er eenmaal stijfheid is van de elleboog, is dat moeilijk op te lossen en kan dat bijvoorbeeld problemen geven bij het pakken van een potje van een hoge plank of het kammen van de haren.
"Het is dus een kwestie van goed kijken of er een operatie nodig is of dat het met goede zorg zonder opereren ook kan genezen."
Wat te doen bij een bandletsel van de elleboog?
Naast het doen van een goed onderzoek is ook beeldvorming van belang. Op een röntgenfoto zijn vaak al aanwijzingen te zien van een kleine breuk (met grote gevolgen), van een gewricht dat een beetje uit de kom staat of van een bandletsel. Tevens kan een CT-scan inzicht geven in de precieze botfragmenten van het letsel. Een MRI kan daarnaast nog meer inzicht geven in de bandletsels.
Wat is het doel van de snelle behandeling?
Met een snelle behandeling kan er gezorgd worden dat de elleboog weer stabiel is. Met een stabiele elleboog mag weer bewogen worden en neemt de kans op stijfheid en een slechtere elleboogfunctie af. De behandeling van een bandletsel van de elleboog kan vaak via een kleine incisie of zelfs middels een kijkoperatie.
Wat als het letsel al langere tijd geleden is?
Als een gewrichtsband lange tijd los is, kan deze verschrompelen. Dan kan er met een pees een nieuwe band gereconstrueerd worden. Stijfheid in de elleboog met of zonder vorming van nieuw bot kan vaak met een kijkoperatie verholpen worden. De misvorming van de kom van het gewricht kan zelfs in sommige gevallen hersteld worden.
Moet een elleboogontwrichting altijd operatief behandeld worden?
Nee, dat hoeft zeker niet altijd. Is de band deels gescheurd, dan is een operatie vaak niet nodig, vooral als het gewricht in een mooie positie staat. Met een speciale spalk kan het gewricht worden beschermd en kan de band weer aangroeien. Het is dus een kwestie van goed kijken of er een operatie nodig is of dat het met goede zorg zonder opereren ook kan genezen.
Contact
Wilt u een consultafspraak maken, of wilt u meer informatie? Bel dan ons informatiecentrum.
Neem telefonisch contact op: 088 - 7785203
(ma - do: 08.00 - 18.00, vr: 08.00 - 17.00)