Het gevaar van avocado’s
Heeft u weleens gehoord van een ‘avocadohand’? De laatste tijd wordt er regelmatig voor gewaarschuwd, want er belanden nogal wat mensen op de spoedeisende hulp nadat ze hebben geprobeerd een avocado te ontpitten met een scherp mes. Schiet je uit, dan snij je zo in je handpalm. Dat kan peesletsel of zenuwletsel opleveren. En dat geneest niet vanzelf! Tekst: dr. Guus Vermeulen
Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Eén moment niet opletten en je kunt je lelijk verwonden door een mes of door glas. Naast die beruchte avocadohand zien we ook regelmatig verwondingen door gebroken wijnglazen of wanneer iemand door een glazen deur valt. Een scherpe verwonding aan je hand kan pees- en/of zenuwletsel opleveren. En een kapotte pees of zenuw herstelt niet vanzelf.
Vuurwerk
In de hand liggen pezen en zenuwen vlak naast elkaar. Daarom is er soms een combinatie van letsel. Is er sprake van peesletsel, dan kunnen de vingers niet goed meer buigen of strekken. Zenuwletsel geeft andere klachten. Je merkt bijvoorbeeld dat er voorbij de wond minder gevoel is: een vingertop kan dan helemaal ‘doof’ aanvoelen. Wanneer je zachtjes op het wondje klopt, ontstaat er een elektrisch schokje. Mensen omschrijven het ook wel als vuurwerk. Is het gevoel anders dan normaal, laat het dan controleren!
72 uur
Pees- en zenuwletsel zijn het beste te behandelen wanneer de wond nog ‘vers’ is. Bij voorkeur is dat binnen 72 uur! Een doorgesneden pees heeft namelijk de neiging zich terug te trekken - de spier trekt er immers nog steeds aan. Na enkele dagen is die verkorting al zodanig, dat we de twee uiteinden nog maar moeilijk aan elkaar kunnen maken.
Ook bij zenuwletsel is het belangrijk om snel te handelen. De beschadigde zenuw kan anders verkleven met littekenweefsel en is daarna lastig te herstellen.
Wapperen
Helaas zien wij patiënten met pees- en zenuwletsel vaak met vertraging. Bij de huisartsenpost of op de spoedeisende hulp wordt er niet altijd genoeg onderzoek gedaan. Even wapperen met de vingers is niet voldoende om een eventueel peesletsel uit te sluiten. Bij een mogelijk peesletsel moet de vinger kootje voor kootje onderzocht worden. Ieder kootje kan namelijk afzonderlijk bewegen en heeft zijn eigen pees. Handletsel vraagt om specialistisch onderzoek en die expertise is niet overal aanwezig. Wanneer het herstel niet goed verloopt, zien wij deze patiënten vaak pas na een week of zes. En dan zijn pees- en zenuwletsel veel moeilijker te herstellen.
Twijfel? Maak een afspraak!
Twijfel je dus, laat je letsel dan voor de zekerheid beoordelen door een goede handspecialist. En kom zeker langs wanneer je merkt dat een kootje niet goed beweegt of veel pijn doet, of wanneer het gevoel in de hand anders is dan normaal. Liever een keer te veel gekeken, dan te laat geopereerd!