"Operatie uitkomsten voor de ziekte van Dupuytren zijn beter als ze worden uitgevoerd door hoog-volume chirurgen"

"Operatie uitkomsten voor de ziekte van Dupuytren zijn beter als ze worden uitgevoerd door hoog-volume chirurgen"

Hoe meer ingrepen een chirurg per jaar uitvoert voor de ziekte van Dupuytren, des te beter zijn of haar uitkomsten, vinden onderzoekers van het Erasmus MC en Xpert Clinic. De ziekte van Dupuytren, een chronische ziekte die veel in Nederland voorkomt, leidt tot steeds krommer wordende vingers. Een operatie kan verlichting van symptomen geven maar niet genezen.

De bevindingen kunnen gebruikt worden als landelijke veiligheidsbenchmark voor patiënten en ziekenhuizen.

De groep artsen en onderzoekers voerden 1 van de grootste klinische studies ooit uit voor de ziekte van Dupuytren. De bevindingen zullen komende maand worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery.

Aanleiding voor dit onderzoek was dat de resultaten tussen patiënten sterk uiteenliepen. Logisch: er zijn immers veel verschillende operatietechnieken, maar het liep zelfs uiteen na dezelfde operatie. “Dit viel ons onder andere op bij een eerdere studie gepubliceerd in the New England Journal of Medicine over injectiebehandeling voor de ziekte van Dupuytren en onze eigen vervolgstudies.”, aldus Chao Zhou, die 6 juni a.s. op dit onderwerp zal promoveren aan het Erasmus MC. “Operaties aan je handen, vooral Dupuytren chirurgie, zijn zeer complex, en onze resultaten laten zien dat het zogeheten “chirurg-effect” uitkomsten sterk beïnvloedt. Chirurgen die vaker opereren hebben betere uitkomsten”, legt Zhou, epidemioloog en plastisch chirurg in opleiding, verder uit.

“Onze bevindingen betekenen natuurlijk niet dat alleen hoog-volume chirurgen patiënten met de ziekte van Dupuytren mogen behandelen”, nuanceert emeritus professor Steven Hovius. “Het betekent wél dat patiënten goed moeten nadenken door wie ze hun handen laten opereren. Laag-volume chirurgen kunnen veel leren van hoog-volume chirurgen voor betere resultaten en minder complicaties.”

In de studies werd gebruik gemaakt van routinematig verzamelde data in behandelcentra verspreid in Nederland. “Dit geeft daarmee een representatief beeld“, benadrukt Ruud Selles, onderzoeker aan het Erasmus MC. Reinier Feitz van Xpert Clinic hoopt vooral dat dit bewijs kan bijdragen aan de discussie over value based healthcare en de rol van focusklinieken voor de hand- en polszorg in Nederland.

Een eerdere studie wees uit dat in sommige regio’s in Nederland tot 22% van de mensen tekenen hebben van de ziekte van Dupuytren. Jaarlijks worden er ongeveer 6700 operaties uitgevoerd voor deze aandoening, hetgeen de noodzaak van dit soort onderzoek onderstreept.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Stel een vraag