De duim is het meest gebruikte onderdeel van de hand. Duimbasis artrose (ook wel duimbasisslijtage genoemd) is daarom de meest voorkomende vorm van slijtage aan een gewricht in de hand. Als u pijn krijgt door slijtage, merkt u dat vaak bij iedere beweging. Bijvoorbeeld bij het openen van potten of…
Duimbasis artrose
Mevr. Weijl: “Een hele tijd geleden ben ik bij Xpert Clinics geopereerd aan een triggerfinger. De manier waarop ik destijds ontvangen en behandeld werd, was heel prettig. Toen ik dus duimklachten kreeg, ben ik meteen weer naar de kliniek gegaan. Ik heb duimbasis artrose aan beide duimen, maar mijn linkerduim gaf de meeste klachten. Een groot deel van de mensen heeft baat bij fysiotherapie, waarbij de spieren om de duim wat sterker gemaakt worden. Daar zijn we dus mee gestart maar al snel werd duidelijk dat de klachten niet minder werden. Ik heb nog twee keer een injectie gehad met pijnstillers en ontstekingsremmers, maar dat helpt slechts tijdelijk. Dan is een operatie de volgende stap.
De chirurg was heel begripvol
Drs. Jeroen van Uchelen heeft me geopereerd. Hij heeft een botje verwijderd en met een pees een nieuwe basis gemaakt (Weilby sling). Ik vond dokter Van Uchelen een hele aardige man, heel begripvol ook. Hij legde goed uit wat er ging gebeuren en heeft me van het begin tot het eind goed begeleid. De operatie is nu drie maanden geleden en je ziet er amper nog iets van. Dat heeft hij dus heel netjes gedaan.
Goed begeleid door de handtherapeuten
Meteen na de operatie geven ze al aan wat je kunt doen om te oefenen. Bij de fysiotherapie en ergotherapie wordt er heel goed en begripvol meegedacht. Ik werd serieus genomen, dat is echt heel belangrijk. Je wordt goed begeleid en je doet het echt samen. Er wordt naar je geluisterd en ze denken met je mee. Toen handtherapeute Lisa Esteban Lopez bijvoorbeeld merkte dat bepaalde oefeningen echt pijn deden, zei ze: we gaan hiermee stoppen. Ik heb altijd goed geluisterd naar de adviezen en me daar ook netjes aan gehouden. Ik denk dat dat wel helpt bij het herstel. De kracht is nog niet helemaal terug, dat kan nog een jaar duren. Maar het gaat heel voorspoedig; met fysio zit ik keurig op schema. Maar als het zo blijft, ben ik al tevreden. Ik ben van 24/7 pijn naar amper nog pijn gegaan, dan is echt een groot verschil.”