Ervaring
De verklevingen van Jack van Rijsbergen

De verklevingen van Jack van Rijsbergen

"De band met je fysiotherapeut moet goed zijn, want die bepaalt mede het genezingsproces."

Heel deprimerend als je bijna niks meer kunt

Jack van Rijsbergen: “27 jaar geleden ben ik tijdens een bedrijfsongeval met mijn arm in een draaibank terecht gekomen. Mijn onderarm was op 8 plekken gebroken, de spieren en zenuwen waren kapot, het was echt een heftig letsel. In het Erasmus MC heeft prof. dr. Steven Hovius me twintig uur geopereerd, en daarna nog twee keer twee uur. Mijn duim werd geamputeerd en ik had wel wat beperkingen maar ik kon bijna alles weer. Eigenlijk ging het heel goed tot het moment dat er verklevingen ontstonden. Ik had daardoor veel pijn en mijn vingers trokken krom. In plaats van lekker klussen in de schuur zat ik chagrijnig op de bank. Het is heel deprimerend als je bijna niks meer kunt, dat doet psychisch echt wel wat met je.

Dr. Hovius wist gelijk weer wie ik was

Ik ben teruggegaan naar het Erasmus, want daar lag mijn dossier. Dr. Hovius werkte er niet meer en de arts die mij zag zei: we kunnen je niet helpen. Ik was zo teleurgesteld. Ik ben gaan googelen en ontdekte dat dr. Hovius inmiddels aan Xpert Clinics verbonden is. Ik heb een afspraak bij hem gemaakt en dacht: als hij ook zegt dat er niks aan te doen is, dan geloof ik dat. Op het spreekuur wist dr. Hovius gelijk wie ik was en zei: wat superleuk om jou weer te zien! En tot mijn opluchting dacht hij dat er wél wat aan mijn hand te doen was. Mijn vertrouwen in hem was zo groot dat ik echt niet tegen de operatie heb opgezien. In anderhalf uur heeft hij alle verklevingen losgemaakt.

Je merkt direct dat hier veel kennis zit

Ik ben op dinsdag geopereerd en op woensdag had ik al mijn eerste revalidatie-afspraak. Ik wist wat er ging gebeuren omdat ik het allemaal al eerder had meegemaakt. Ergotherapeut Ellen Claessens pakte mijn hand uit, de hechtingen zagen er netjes uit. Na de eerste operatie ben ik bij de revalidatie bijna van mijn stokje gegaan, maar ik vond het deze keer niet eng. Ik had er een goed gevoel bij, je merkt direct dat hier veel kennis zit. Het voelde heel vertrouwd, alsof we elkaar al jaren kenden.

In het begin kreeg ik drie keer per week dubbele sessies bij de fysio- en de ergotherapeut, het traject heeft zo’n vier maanden geduurd. In totaal heb ik 58 bezoeken gebracht aan Xpert Handtherapie in Breda, ik heb bijna alle therapeuten daar gehad. Ik had met allemaal een klik en ze wilden me ook allemaal graag helpen want ze zagen wel een uitdaging in mij. Uiteindelijk werd Daniel Cicilia mijn vaste therapeut. Hij is heel goed in rekken en strekken en dat was nodig - de spieren en pezen waren al 27 jaar niet opgerekt. Ik heb zelf gevraagd of ik daarbij ook behandeld kon worden door Marsha Motta Visser, want ik vind haar heel sterk qua oefeningen. Zo kon ik die twee dingen combineren. Gelukkig waren ze er heel blij mee dat ik dat zelf aangaf.

Ik lachte altijd, ook als het pijn deed

Wat ik fijn vond bij Xpert Handtherapie is dat je overal in wordt betrokken. De band met je fysiotherapeut bepaalt mede het genezingsproces. Als je niet op een lijn zit wordt het traject een stuk moeilijker. Ik ging er met plezier ernaartoe, ondanks dat het pijnlijk was. Geloof me: ik heb er soms met tranen in mijn ogen gezeten. Maar ik lachte altijd, ook als het pijn deed, en dat waardeerden ze. Marsha is ook verschrikkelijk enthousiast en meelevend, dat motiveert ontzettend.

Het gaat supergoed nu, ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik kan nu weer klussen zonder spalk. Dat was wel eng in het begin, maar het gaat steeds beter. Ik ben echt supertevreden over het resultaat.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak