Ervaring
Het lunatum prothese van dhr. Postma

Het lunatum prothese van dhr. Postma

"Als je als glazenwasser de ladder niet meer kunt houden, heb je een probleem. Gelukkig kon ik met een lunatum prothese geholpen worden."

Ik bleef pijn houden

Dhr. Postma (48): “Al langere tijd had ik last van een zeurende arm. Na het werken moest ik mijn hand in een bepaalde houding leggen vanwege de pijnscheuten in mijn pols. Ik ben glazenwasser en op een gegeven moment kon ik de ladder niet meer houden. Toen besloot ik naar de huisarts te gaan. Ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis en kreeg een CT-scan. Conclusie: het is artrose. Maar daar ben ik eigenlijk nog veel te jong voor. Dus er werd vervolgens een botscan gemaakt. Conclusie: het is artritis. Ik kreeg medicijnen maar de klachten bleven. Uiteindelijk is er toen een MRI-scan gemaakt en daarop was te zien dat het lunatum (maanvormig botje) kapot was. In 2012 is er toen een radiusverkorting gedaan waarbij het spaakbeen 3 millimeter ingekort is, zodat er meer ruimte zou ontstaan in mijn pols. De operatie verliep goed. Maar ik bleef pijn houden.

Er moest nu iets gebeuren

Inmiddels had mijn vrouw gelezen dat bij Xpert Clinic een lunatum prothese geplaatst kon worden. In het ziekenhuis werd die operatie niet uitgevoerd. Daar werd voorgesteld een proximale rij carpectomie toe te passen, waarbij drie handwortelbeentjes worden verwijderd. Dat vond ik nogal drastisch, zover was ik nog niet. Dus ik wilde een afspraak maken bij Xpert Clinics Hand- en polszorg. Dat was nog even lastig want de huisarts wilde ons niet doorverwijzen. Die had helemaal geen vertrouwen in de kliniek. Uiteindelijk ben ik bij een professor in Groningen geweest en die kende de specialisten hier. Hij wist dat ze opgeleid waren in Zwolle en bevestigde dat het goede artsen waren. Dus toen heb ik een afspraak gemaakt.

In de kliniek was het druk. Alles ging snel en het gesprek verliep redelijk gehaast. Drs. Feitz bevestigde dat een lunatum prothese in mijn geval mogelijk was en wilde me meteen inplannen voor de operatie. Ik wilde er eerst even over nadenken. Het is een flinke ingreep en wanneer is het juiste moment? Maar ik moet nog twintig jaar verder in mijn vak, er moest nu iets gebeuren. Dus we zijn er toch voor gegaan.

De operatie is goed verlopen. Er werd gezegd dat ik met deze prothese na drie maanden weer rustig zou kunnen beginnen met werken en na een half jaar weer volledig aan het werk zou zijn. Inmiddels til ik zonder problemen weer een ladder van 15 kilo. Pijn aan mijn hand heb ik nu niet meer. Maar omdat destijds de radius verkort is, is de ulna (ellepijp) nu eigenlijk te lang. Daarvan ondervind ik hinder: wanneer ik een draaiing maak met mijn hand, bijvoorbeeld tijdens het ramen wassen, zit daar een pijnpunt. Ik ga even bekijken hoe lang ik dat uithou. Maar de kans is groot dat er dus ook nog een ulnaverkorting aan zit te komen. En dat allemaal door een overbodige ingreep. Als we het van tevoren hadden geweten van die prothese, dan hadden we natuurlijk meteen daarvoor gekozen.

Het probleem waarmee ik kwam, heb ik niet meer

Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Tijdens het consult verliep alles een beetje rommelig, maar dat deed niks af aan de kwaliteit. Het probleem waarmee ik kwam, heb ik niet meer. Drs. Feitz heeft dus goed werk geleverd.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak