Ervaring
De scaphoidfractuur van olympisch zwemmer Joeri Verlinden

De scaphoidfractuur van olympisch zwemmer Joeri Verlinden

"Ik ben Olympisch zwemmer en brak bij een val een botje in mijn pols. Na vier weken gips bleek dat de breuk niet geheeld was – een operatie was noodzakelijk."

Enorm balen

Olympisch zwemmer Joeri Verlinden: “Ik kampte al een tijdje met een schouderblessure en daarvoor had ik net oefeningen gedaan. Ik wilde naar huis gaan maar was mijn telefoon en zonnebril vergeten. Toen ik weer naar binnen liep struikelde ik over wat spullen en viel op mijn pols. Het deed onwijs veel pijn. De fysiotherapeut die aanwezig was keek ernaar en dacht dat het gekneusd was. Maar na een week had ik nog steeds zoveel last dat ik een foto heb laten maken in het ziekenhuis in Amsterdam. De radioloog stuurde me door naar de eerste hulp: het bleek een scaphoidfractuur te zijn en die moest in het gips. Enorm balen, want ik stond op het punt om voor een trainingsstage naar Tenerife te gaan.”

De polsbreuk betekende voor Joeri in ieder geval dat hij het WK Zwemmen zou missen. Voor een topsporter is een goed functionerende pols van vitaal belang. Daarom besloot hij voor een second opinion naar Xpert Clinics Hand- en polszorg te gaan. “In Velp heeft drs. Feitz de foto’s gecheckt en een plan van aanpak met me besproken. Ik was heel sceptisch en ook heel bang dat een operatie het einde van mijn zwemcarrière zou betekenen omdat zo’n ingreep complicaties kan geven. Drs. Feitz begreep dat en adviseerde om het gips dat ik had nog twee weken te houden en dan twee weken een afneembare spalk te nemen. Van daaruit zouden we verder kijken. Na vier weken was op de foto’s echter te zien dat de breuk alleen maar groter was geworden. Er moest dus geopereerd worden.”

Ik zat binnen 3 maanden al op 95% functionaliteit en 100% bewegingsvrijheid

Joeri werd meteen geholpen. Tijdens de operatie plaatste drs. Feitz een schroef om de botjes stevig te fixeren. Na twee weken in het gips startte Joeri met intensieve handtherapie.

“De eerste weken ben ik onwijs hard gaan oefenen met mijn pols. Als sporter had ik de drive om snel weer aan het werk te kunnen, ik ben dus heel serieus met alle oefeningen aan de slag gegaan. En met resultaat: normaal staat er 6-9 maanden voor de herstelperiode, maar ik zat binnen 3 maanden al op 95% functionaliteit en 100% bewegingsvrijheid. Elke arts die ik heb gesproken zegt dat een scaphoidfractuur slecht heelt omdat het botje slecht doorbloed is, maar bij mij is het fantastisch gegaan. Ik lig nu net weer een week in het water. Dat voelt als een enorme vrijheid. Ik heb geen pijn meer in mijn pols en kan echt voluit gaan en vrijwel alles doen. Het litteken is goed geheeld, als je het niet weet zie je er niks van. Ik ben enorm blij met hoe het afgelopen is. Dit jaar zal voor mij nog in het teken staan van herstel, maar vanaf januari 2014 ga ik weer wedstrijden zwemmen. En dan opbouwen naar de kwalificaties voor het EK!”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak