Ervaring
Het gebroken middenhandsbeentje van topbasketballer Yannick Franke

Het gebroken middenhandsbeentje van topbasketballer Yannick Franke

"Een operatie bood me de kans om het EK te kunnen halen."

Topbasketballer Yannick Franke: “Afgelopen zomer hebben we met het Nederlands basketbalteam aan het EK deelgenomen. Tijdens de voorbereiding speelden we een oefenwedstrijd tegen Frankrijk. Ik speelde een goede wedstrijd, maar op een bepaald moment kwam de Franse Guerschon Yabusele naar de basket. Hij maakte een move met de bal van links naar rechts. Ik wilde de bal afpakken en op dat moment voelde ik iets raars in mijn rechterhand. Het was een beweging die ik normaal ook maak, maar Yabusele is een boom van een kerel dus je kunt je voorstellen hoeveel force erbij kwam toen we samen op de bal sloegen.”

Breuk in het middenhandsbeentje
“Tijdens de time-out heb ik mijn hand laten checken door sportarts Frank Loeffen (Xpert Clinics Orthopedie) maar er leek niks gebroken te zijn. Ik heb die wedstrijd gewoon doorgespeeld. Totdat ik op een gegeven moment viel en merkte: dit is echt niet goed. Het deed zoveel pijn. Toen ik twee dagen later uit Frankrijk terugkwam, ben ik naar Xpert Clinics gegaan. Daar constateerde handchirurg Guus Vermeulen dat er een breuk zat in het middenhandsbeentje van mijn middelvinger. Het was een nette breuk op een plek met veel spieren, daardoor heb ik het waarschijnlijk minder goed gevoeld.”

Wel of niet opereren?
“Dr. Vermeulen  gaf me twee opties: wel of niet opereren. Omdat het een nette breuk was, zou het vanzelf helen. Maar dan zou mijn middelvinger wat korter worden en mogelijk zou ik krachtsverlies hebben. Ook de hersteltijd zou dan langer zijn. Een operatie bood me de kans om het EK te kunnen halen dat vier weken later begon. Bovendien zou ik met een operatie 100% zeker geen krachtsverlies hebben. Dat was voor mij een makkelijke keuze.”

Ervaring met topsporters
“Ik wilde geopereerd worden door de beste arts in Nederland. Het gaat om mijn schothand, daar wil ik geen risico mee nemen. Guus Vermeulen heeft veel ervaring met topsporters en ik hoorde goede verhalen van andere sporters over hem. Ik had dus vertrouwen in hem. Hij zei wel: als je over vier weken wilt kunnen spelen moet ik je morgen opereren. Dus ben ik de volgende dag gelijk onder het mes gegaan. Guus heeft er drie schroefjes in gezet.”

Intensief revalidatietraject
“Ze hadden me verteld dat het 24 uur zou duren voor de verdoving was uitgewerkt. Dat was heel raar: ik kon die avond mijn arm niet voelen. Daar werd ik wel wat angstig van. Je ziet dat er een ledemaat aan je zit maar je voelt nul. In de nacht kwam het gevoel langzaam terug. Ik had een branderig gevoel in mijn hand en arm maar dat ging vrij snel over. Daarna volgde een intensief revalidatietraject van 4,5 week. De eerste wedstrijd van het EK heb ik gemist, maar ik heb er uiteindelijk nog drie kunnen spelen.”

Totaal geen last meer
“We zijn nu ruim een half jaar verder en het gaat super. In het begin ben ik nog voorzichtig geweest met mijn rechterhand, het was soms lastig om echt voluit te gaan. Maar na het opbouwen had ik totaal geen last meer van mijn hand. Hij voelt weer als vanouds, dus ik kan weer voluit aan de bak.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak