Ervaring
Het peesletsel van mevr. Vrijenhoek

Het peesletsel van mevr. Vrijenhoek

"Het resultaat is fantastisch: ik kan weer alles met die hand.”

Mevr. Vrijenhoek (75): “Toen mijn linker middelvinger niks meer deed, ben ik naar Xpert Clinics Rotterdam verwezen. In eerste instantie was het vermoeden dat de strekpees kapot was, maar toen er foto’s gemaakt werden bleek er veel meer aan de hand te zijn. Dr. Oliver Zöphel vroeg: ‘Heeft u ooit uw arm gebroken?’ Ja, maar dat was al 60 jaar geleden. Blijkbaar is er toen een stukje bot losgeschoten en dat is gaan woekeren. Daardoor waren nu de pezen in mijn linkerhand kapot.”

Peesreconstructie
“Het plan van dr. Zöphel was om de wijsvingerpees naar mijn middelvinger te brengen en de peespink naar mijn ringvinger. Uiteindelijk bleek de pees van mijn pink zo beschadigd te zijn dat hij die niet meer kon gebruiken. Hij heeft daarvoor dus een pees uit mijn arm gehaald en die gesplitst. Ik ben linkshandig en toen ik hoorde dat het herstel van die operatie minstens een half jaar tot een jaar zou gaan duren, ben ik alles rechts gaan doen. Anders zou ik al die tijd niks meer kunnen. En dat is gelukt.”

Handtherapie na peesreconstructie
“De eerste weken na de operatie mocht ik niks doen. De eerste paar dagen zat mijn hand in het gips, daarna kreeg ik een spalk en moest ik mijn arm omhooghouden. Zodra ik geholpen was, ben ik direct naar de fysiotherapeut en de ergotherapeut geweest en daar ben ik tot eind mei iedere week geweest. Ik ben echt fantastisch geholpen. Elke week zag ik dezelfde handtherapeuten, dat was heel gezellig. Ergotherapeut Pascale Kinnegen heeft diverse spalken aangemeten, in het begin helemaal recht en daarna steeds een beetje krommer. Fysiotherapeut Linda Braasem heeft mijn hand en arm gemasseerd en geholpen om het litteken los te maken. Ze gaf me als tip om een uitzuigpompje voor wespensteken te kopen. Daarmee kon ik zelf de huid vacuümtrekken en heel voorzichtig over het litteken schuiven zodat het loskwam.”

Hard werken
“De operatie is nu 9 maanden geleden. Ik heb er best tegenop gezien toen ik hoorde dat het een heel traject zou worden. En dat was het ook. Ik heb er alles aan gedaan, wel drie tot vier keer per dag geoefend: rommelen in een bak rijst, oefenen met gewichtjes, steeds dunnere buisjes. Maar het resultaat is dan ook fantastisch: ik kan weer alles met mijn linkerhand! Het wordt natuurlijk nooit meer zoals het was, ik kan mijn vingers niet helemaal strekken. Maar ik heb geen pijn en kan zelfs weer schilderen en breien. Dat harde werken heeft dus geholpen, ik ben heel blij met het resultaat.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak