Aandoeningen

Peesletsel

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2936 waarderingen

Aan de rugzijde van de hand en pols lopen de strekpezen en aan de palmzijde de buigpezen, die allebei aanhechten op de vingers en hand. Na een verwonding door bijvoorbeeld glas of een mes kunnen de pezen beschadigd of doorsneden zijn. Dit soort letsels kunnen ook voorkomen na een breuk of bij aandoeningen zoals reuma. Wanneer de pezen zijn doorsneden, moeten ze het liefst binnen 72 uur weer aan elkaar worden gezet. Wordt een peesletsel te laat ontdekt, dan is de pees al te veel teruggetrokken om nog te kunnen hechten. Dan is een peesreconstructie nodig, waarbij het herstel vaak veel moeizamer zal zijn.

Symptomen

De symptomen bij peesletsel zijn;

  • Bij strekpeesletsel kunt u de vingers niet goed of niet volledig strekken
  • Bij buigpeesletsel kunt u de vingers niet goed of niet volledig buigen

Diagnose van peesletsel

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Het is bij peesletsel belangrijk dat alle kootjes afzonderlijk getest worden, een beetje 'wapperen' van de vingers is niet voldoende. Daarnaast controleren we ook altijd de doorbloeding en het gevoel in de vinger nauwkeurig, omdat glas of mesverwondingen vaak veel meer schade toebrengen dan in eerste instantie wordt gedacht. Ook kan er een partieel letsel van een pees zijn ontstaan waarbij aanvankelijk de pees nog goed lijkt, maar later alsnog knapt.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 03
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Tijdens het eerste consult ziet u ook de handtherapeut. Hij/zij geeft u extra informatie over de behandeling. Als dat nodig is, start u direct met de handtherapie.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Een pees die helemaal doorgesneden is, herstelt zich niet vanzelf. U moet dus meestal geopereerd worden. De handchirurg hecht de gescheurde pees weer aan elkaar. Dit moet bij voorkeur binnen 72 uur gedaan worden. Verstrijkt er meer tijd, dan trekken de peesuiteinden zich terug waardoor hechten soms niet meer mogelijk is. Een peesreconstructie is dan de enige optie.

Bij gesloten peesletsel (zoals een mallet finger) is een operatie meestal niet nodig. U krijgt dan een spalk die ervoor zorgt dat het eindgewricht (DIP-gewricht) in een overstrekte stand staat. Op deze manier kunnen de peesuiteinden weer aan elkaar groeien.

Na een peesletsel volgt altijd een aanzienlijke revalidatie. Wanneer de pees operatief is gehecht, is deze niet direct op sterkte. U draagt dus eerst een tijdje een spalk. Daarna start u met handtherapie. U krijgt hiervoor specifieke instructies van de handtherapeut. Rustig opbouwen is hierbij belangrijk, want wanneer u te snel actief bent, kan de pees opnieuw scheuren. Reken op minimaal drie maanden voor het herstel.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
FAQ

Veelgestelde vragen over Peesletsel

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak