Aandoeningen

Peesletsel

Peesletsels ontstaan meestal door een verwonding aan een scherp mes of glas. De snijwond gaat dan niet alleen door de huid maar ook door de daaronder gelegen pees heen. Een verwonding aan de binnenzijde van de hand levert buigpeesletsel op. Zit de wond aan de bovenkant van de hand, dan is er sprake van strekpeesletsel. Zijn de pezen geheel of gedeeltelijk doorgesneden, dan kunt u de vinger(s) niet meer buigen of strekken. Peesletsel kan ook ontstaan zonder wond, we spreken dan van gesloten peesletsel. Voorbeelden hiervan zijn de mallet finger of gesloten buigpeesletsel.

Oorzaak van peesletsel

Meestal is een diepe verwonding of snee de oorzaak van peesletsel. Gesloten buigpeesletsel ontstaat vaak tijdens het sporten. Een klassiek voorbeeld is de tackle bij rugby, waarbij de vingertop blijft haken achter het shirt van de tegenstander. Ook met kracht een klemmend laatje opentrekken kan buigpeesletsel veroorzaken: door de grote weerstand scheurt de pees af.

Een mallet finger ontstaat doordat u de gestrekte vinger stoot, bijvoorbeeld bij het opmaken van een bed of wanneer en tijdens het sporten een bal op het gestrekte topje terecht komt.

Diagnose van peesletsel

De diagnose kunnen we stellen op basis van klinisch onderzoek. Is er sprake van peesletsel, dan kunnen de vingerkootjes niet meer buigen zoals ze dat normaal doen. Het is belangrijk dat alle kootjes hierbij afzonderlijk getest worden. Even ‘wapperen’ met de vingers is dus niet voldoende.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Een pees die helemaal doorgesneden is, herstelt zich niet vanzelf. U moet dus meestal geopereerd worden. De handchirurg hecht de gescheurde pees weer aan elkaar.  Dit moet bij voorkeur binnen 72 uur gedaan worden. Verstrijkt er meer tijd, dan trekken de peesuiteinden zich terug waardoor hechten soms niet meer mogelijk is. Een peesreconstructie is dan de enige optie.

Bij gesloten peesletsel (zoals een mallet finger) is een operatie meestal niet nodig. U krijgt dan een spalk die ervoor zorgt dat het eindgewricht (DIP-gewricht) in een overstrekte stand staat. Op deze manier kunnen de peesuiteinden weer aan elkaar groeien.

Na een peesletsel volgt altijd een aanzienlijke revalidatie. Wanneer de pees operatief is gehecht, is deze niet direct op sterkte. U draagt dus eerst een tijdje een spalk. Daarna start u met handtherapie. U krijgt hiervoor specifieke instructies van de handtherapeut. Rustig opbouwen is hierbij belangrijk, want wanneer u te snel actief bent, kan de pees opnieuw scheuren. Reken op minimaal drie maanden voor het herstel.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
U wordt behandeld door de beste medische specialisten.
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03 Plan een intake