Ervaring
De gebroken vinger van Christa

De gebroken vinger van Christa

"Een val van mijn paard bezorgde me een gebroken vinger. Er was een ingewikkelde operatie voor nodig om hem weer goed te zetten."

Ik wist meteen dat het niet oké was

Christa Beijer (23): “Mijn paard schrok ergens van, bokte, en ik vloog eraf. Ik viel niet eens zo hard, alleen mijn stuitje deed pijn. Maar al vrij snel kreeg ik ook last van mijn hand. Mijn vingers voelden alsof ze bevroren waren, maar er ging nog geen alarmbelletje rinkelen. Pas toen ik mijn handschoen uit trok, zag ik dat mijn wijsvinger helemaal scheef stond. Ik wist meteen dat het niet oké was.

Op de spoedeisende hulp werd geconstateerd dat mijn wijsvinger gebroken was en kreeg ik gips. Bij de gipswissel twee weken later zag ik dat mijn vinger vreselijk scheef stond. Er zat een rare kromming in en hij wees helemaal naar rechts. En na zes weken gips en twee weken een spalk stond mijn vinger nog steeds niet goed. ‘Dat komt gewoon door de zwelling,’ zei de arts bij wie ik mijn bezorgdheid uitte. ‘De foto’s zien er normaal uit en als de zwelling afneemt komt die vinger vanzelf weer recht.

Het was een pittige operatie van anderhalf uur

Mijn onderbuikgevoel zei echter iets anders. Ik werk zelf in de zorg en ben gaan zoeken naar een specialist waar ik terecht kon. Zo kwam ik bij drs. Nicoline de Haas terecht. De röntgenfoto’s die zij maakte, waren zelfs voor een leek als ik overduidelijk: mijn wijsvinger stond helemaal scheef. Anderhalve week later lag ik op de operatietafel. Mijn vinger moest opnieuw gebroken worden. Er werd gezaagd en gebeiteld. Er gingen twee schroeven in om de boel te fixeren. Toen de derde schroef er niet meer bij kon, is er een plaatje in gezet. Het was een pittige operatie van anderhalf uur en ik was gewaarschuwd dat mijn vinger flink zou kunnen zwellen. Mijn verrassing was dan ook groot toen vijf dagen later bij de ergotherapeut het verband eraf mocht. De zwelling viel mee, mijn vinger stond supermooi recht en het litteken zag er heel netjes uit.

Achteraf is het heel jammer dat drs. De Haas niet heeft kunnen opereren toen de breuk nog vers was. Dan had er veel minder gehakt en gebeiteld hoeven worden, had ik minder last gehad van stijfheid en was ik veel sneller hersteld. Al met al heb ik nu zes maanden niet kunnen werken. Het is maar een vinger, maar ik werk in de kraamzorg en dan heb je je handen heel hard nodig. Na deze ervaring ben ik echt een voorstander van de zelfstandige kliniek zoals Xpert Clinics Hand- en polszorg. De lijnen zijn er zoveel korter, je hebt snel een diagnose en kunt binnen korte tijd behandeld worden. Bovendien nemen ze de tijd voor je. Het is er allemaal top geregeld.

We zijn al een heel eind

Met mijn vinger gaat het helemaal goed komen. Ik heb er nog weinig kracht in, maar daar werk ik samen met de fysiotherapeut aan. We hebben vooral gefocust op soepelheid, de krachtoefeningen komen nog. Ik wil straks zoveel mogelijk functie terug. We zijn al een heel eind, nu moeten nog de laatste puntjes op de i.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak