
Inhoudsopgave
Gebroken vingers of gebroken middenhandsbeentjes komen veel voor. Ongeveer 20% van alle bezoeken aan de Spoedeisende Hulp betreft letsel aan de hand of pols. Bij een gedeelte hiervan gaat het om botbreuken aan de hand, vinger, pols, ellepijp of het spaakbeen.
Symptomen van botbreuken in de hand, vinger of pols
Wanneer u iets gebroken heeft merkt u dat aan zwelling, pijn, een vreemde vorm van (een van) uw vingers, het niet kunnen bewegen van uw vinger, een verkorte vinger, een ingedrukte knokkel of vingers die over elkaar schuiven wanneer u een grijpbeweging maakt.
Fracturen zijn meestal het gevolg van een beknelling of van een harde klap tegen uw hand of vingers. Wanneer u met een gebalde vuist tegen een hard voorwerp slaat, kan het bot naar de pink breken. Dit wordt daarom ook wel boksersfractuur genoemd.
De stappen van een behandeling
Adviesgesprek met arts
Voorbereiding
Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een.
Niet vergeten
- De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
- Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
- Geldige verzekeringspapieren
- Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)
Op tijd
Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.
Aanvullend onderzoek
Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt.
Verslag naar de huisarts
Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Wanneer het vermoeden van een breuk bestaat, wordt een röntgenfoto gemaakt. Daarop is te zien of en waar er iets gebroken is. Verder kan de arts een aantal bewegingstests doen en het gevoel in de vingers onderzoeken om vast te stellen of er schade is aan de zenuwen.
Behandeling & Herstel
Een vinger moet bewegen. Zit een vinger langer dan twee weken in het gips, dan vergroeien de pezen met het bot of het gewrichtskapsel. Het is heel moeilijk om daarna een vinger of hand weer op gang te krijgen. Daarom kiezen wij ervoor om de breuk zo snel mogelijk stabiel te krijgen en de hand zo snel mogelijk weer te laten bewegen.
Daarvoor is soms een operatie nodig waarbij we de breuken anatomisch zetten en stevig vast maken met schroeven, platen of metalen draadjes. Daarna worden onze handtherapeuten ingezet om uw vinger zo snel mogelijk weer te laten bewegen.
Een gebroken vinger of hand moet zo snel mogelijk worden geopereerd. Bij voorkeur binnen 72 uur, maar vaak is binnen één week vroeg genoeg.
De uitkomst van de behandeling wordt bepaald door oefenen! U ziet dus zo snel mogelijk een handtherapeut die u vertelt hoe u uw vinger of hand weer kunt gaan bewegen.
Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.
Xpert Clinics Hand- en polszorg is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland


De open breuk van Dhr. Vooijs

De spiraalbreuk in het middenhandsbeentje van Oranje-voetbalster Kika van Es

De gebroken pols van dhr. Van de Kuil

De hand- en polsbreuken van mevr. Daisma

De gebroken vingers van mevr. de Boef

De gebroken vinger van Christa

De verbrijzelde pols van dhr van 't Hoog

De verbrijzelde hand van topbokser Peter Müllenberg

De verbrijzelde pols en artrose van dhr. Meeuwesen

De gebroken vinger van tophockeyer Floris de Ridder

De afgezaagde vingers van dhr. de Heul

De gebroken vingers van hockey-international Marcel Balkestein

De gebroken pink van profvolleyballer Nimir Abdelazi

De gescheurde pezen en gebroken pols van mevr. van Kampen

De polsfractuur van mevr. de Boer

De proximale rij carpectomie van mevr. van Engelenhoven

De proximale rij carpectomie van dhr. Zoet

De gebroken vingers van mevr. Floor
Meer informatie over Botbreuken aan hand, vinger of pols
Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinics Hand- en polszorg, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinics' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest hier ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinics’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.
Daarnaast vragen wij u op ‘Mijn Xpert Clinics’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinics Hand- en polszorg. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.