Ervaring
De hypermobiele vingers van Daphne

De hypermobiele vingers van Daphne

"Ik had last van hypermobiele vingers. Dankzij intensieve handtherapie kan ik mijn kappersopleiding toch afmaken."

Ik kon nauwelijks nog een schaar vasthouden

Daphne: “De banden in mijn vingers en mijn knieën zijn té flexibel, hypermobiel heet dat. Dat is aangeboren, de artsen zeiden dat het veel voorkomt in de puberteit, bij meisjes vaker dan bij jongens. Ik doe de kappersopleiding en daarbij gebruik je je handen de hele dag. Mijn duimen en vingers schoten steeds uit de kom en dat is heel pijnlijk. Ik kon nauwelijks nog een schaar vasthouden.

Bij Xpert Clinics Hand- en polszorg werd in eerste instantie geadviseerd om te opereren, maar dat wilde ik niet. Dat kan verkeerd uitpakken en dat risico wilde ik niet nemen. Bovendien zit je na een operatie met een flinke revalidatieperiode. Het zou betekenen dat ik zou moeten stoppen met de opleiding.

Stap voor stap

Handtherapeut Rik stelde voor om het met handtherapie te proberen, maar zei wel dat ik dan enorm mijn best moest doen. In eerste instantie heeft hij me een spalk aangemeten maar dat hielp niet. Vervolgens ging hij tapen zodat ik makkelijker kon knippen. Dat ging redelijk, maar permanenten ging niet. Ik kon mijn hand maar moeilijk bewegen. Toen zijn we oefeningen gaan doen om mijn handen sterker te maken. We hebben het voorzichtig opgebouwd, stap voor stap. En uiteindelijk heeft dat geholpen.

Al met al ben ik heel tevreden over hoe het gegaan is

Ik zit nu in het laatste jaar van de opleiding en het gaat goed. Ik ben zelfs doorgestroomd naar een hoger niveau! Volgend jaar augustus hoop ik klaar te zijn. Knippen gaat weer veel beter nu. Ik heb speciale scharen gekocht die wat meer grip en steun geven. Alleen bij permanenten heb ik wel wat last en dan is ondersteuning van een brace wel fijn.

Al met al ben ik heel tevreden over hoe het gegaan is. Rik is heel trots op me, hij vindt het goed dat ik zo eigenwijs was. In eerste instantie wilde iedereen opereren, maar ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan. Over hypermobiliteit kun je heen groeien en bij mij lijkt dat te zijn gebeurd.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak