Aandoeningen

Vinger uit de kom

9.1
Zorgkaart Nederland

Onze patiënten geven Xpert Clinics Hand- en polszorg een 9.1 op basis van 2957 waarderingen

Het PIP-gewricht, dat ligt tussen het eerste en tweede vingerkootje, kan uit de kom schieten. We noemen dat PIP luxatie. Het PIP-gewricht kan in drie richtingen uit de kom schieten: Dorsaal (middelste kootje is verplaatst naar de rugzijde van de hand). Lateraal (middelste kootje is verplaatst naar de zijkant: links of rechts). Volair (middelste kootje is verplaatst naar de palmzijde van de hand). In eerste instantie is de vinger pijnlijk en treedt er zwelling op rondom het PIP-gewricht. Er is sprake van een beperkte bewegingsmogelijkheid. Als de kootjes compleet naast elkaar staan, ziet de vinger er vervormd uit.

Oorzaak van een vinger uit de kom

Het letsel wordt vaak veroorzaakt doordat er veel kracht in de lengterichting van de vinger komt, wanneer die zich in uitgestrekte positie bevindt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij balsporten waarbij de bal de top van de vinger raakt. Een volaire PIP luxatie is een zeldzame verwonding. Over het algemeen wordt dit letsel veroorzaakt door een draaibeweging in de lengterichting van een vinger die lichtelijk gebogen is, bijvoorbeeld wanneer u een vinger in een centrifuge steekt die nog niet uitgedraaid is.

Diagnose van een vinger uit de kom

Wanneer een vinger uit de kom schiet, kan dat op allerlei verschillende manieren schade aanrichten: de volairplaat en de ligamenten (gewrichtsbanden) kunnen uitrekken, gedeeltelijk of helemaal afscheuren, en er kan een botfragment afscheuren. De handchirurg zal de vinger nauwkeurig onderzoeken. Daarnaast zal er een röntgenfoto worden gemaakt om te kijken of er een botfragment is afgescheurd (dit beïnvloedt de therapie).

Handchirurg

Dr. Guus Vermeulen

Dr. Guus Vermeulen
“Patiënten met een hand- of polsprobleem zijn vaak niet in staat goed hun werk uit te voeren. Daarom streef ik er altijd naar om patiënten snel te behandelen met een zo kort mogelijke nabehandeling, zodat ze weer snel kunnen terugkeren in het arbeidsproces.”
Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Hand- en polszorg heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Hand- en polszorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn om uw bezoek aan Xpert Clinics Hand- en polszorg thuis alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

 • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
 • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
 • Geldige verzekeringspapieren
 • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek, echo of CT-scan nodig zijn, dan vindt dit in het ziekenhuis plaats. De uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis is niet direct bekend. U kunt de uitslag op verschillende manieren vernemen: mondeling bij een volgend bezoek aan de specialist of telefonisch via de specialist. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Zonder operatie

 • Gewrichtsbanden
  Indien de gewrichtsbanden zijn verstuikt of gedeeltelijk zijn afgescheurd, kunnen we de vinger spalken met zogenaamde 'buddy tape'. De verwonde vinger wordt dan vastgetaped aan een goede vinger. Daardoor beweegt de verwonde vinger mee met de handbewegingen. Tijdens de periode met buddy tape moet de gewrichtsband herstellen (de uiteinden zullen naar elkaar toegroeien). Er wordt al snel begonnen met handtherapie. Hoe sneller het gewricht weer wordt geoefend, des te kleiner de kans is dat het gewricht op lange termijn stijf wordt.

 • Volairplaat
  Ook wanneer de volairplaat volledig is afgescheurd, is een niet-chirurgische behandeling mogelijk. Het doel is in dit geval om de vinger in een stabiele positie te houden, waarbij toch snel met oefenen begonnen kan worden.

  Doordat de verwonding is ontstaan door overstrekking, krijgt u een spalk die ervoor zorgt dat u de vinger niet helemaal kunt strekken maar wel kunt buigen. Deze 'extensie blokkerende spalk' moet u gedurende drie tot vier weken dragen. In deze periode moet de volairplaat naar elkaar toe groeien.

  In sommige gevallen kan de volairplaat bij volledige afscheuring in het gewricht terecht komen. In dat geval moet er een operatie plaatsvinden.

 • Gewrichtsbanden én volairplaat
  Wanneer zowel de gewrichtsbanden als de volairplaat beschadigd zijn, krijgt u een combinatie van bovenstaande behandelingen: buddy tape én een extensie blokkerende spalk.

Indien de niet chirurgische behandeling effectief is ziet u verbetering in 3 tot 6 weken. U draagt eerst de extensie blokkerendespalk waardoor de vinger wél geheel kan buigen, maar niet geheel kan strekken.

Na 3 tot 4 weken moet het gewricht voldoende hersteld zijn om de spalk te kunnen verwijderen en kan er gestart worden met strekoefeningen van de vinger. Onze handtherapeuten zullen u daarbij begeleiden.

Verwondingen aan het PIP-gewricht blijven voor een lange tijd gezwollen. Over het algemeen blijft het gewrichtje altijd wat dikker dan voor de verwonding door littekenvorming gedurende het herstelproces. Na ongeveer een jaar heeft het gewrichtje de omvang bereikt die vanaf die tijd nagenoeg gelijk blijft.

Is een operatie niet nodig maar bent u geholpen met handtherapie dan helpen wij u graag met het vinden van de beste handtherapeut. Wij werken nauw samen met handtherapiepartners. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Met operatie

Wanneer de gewrichtsbanden en/of de volairplaat ernstig beschadigd zijn of wanneer de niet-chirurgische therapie niet effectief blijkt te zijn, moet u geopereerd worden. Bij deze ingreep zullen de gewrichtsbanden en/of de volairplaat hersteld worden. Voor meer informatie over deze operaties kunt u kijken bij Skiduim en volairplaat reïnsertie.

Postoperatief krijgt u voor een periode van 3 weken een spalk aangemeten om de reconstructie te laten genezen. Na deze periode kan er worden gestart met oefentherapie bij een van onze handtherapeuten. Deze therapie zal tot ongeveer 2,5 maand na de ingreep worden voortgezet, hierna kunt u zelfstandig dooroefenen.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om uw hand weer sterk en soepel te maken. De ergotherapeut maakt spalken om de hand te ondersteunen. Vaak is alleen handtherapie al genoeg om uw klachten te verminderen. Wordt u geopereerd, dan volgt daarna altijd een intensief traject van handtherapie.

Xpert Clinics werkt alleen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zijn opgeleid tot handtherapeut. Dankzij deze specifieke kennis krijgt u een optimale begeleiding, is uw hersteltijd zo kort mogelijk en het eindresultaat zo goed mogelijk.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten door de specialisten van Xpert Clinics wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Ook ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverkering. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Of u hiervoor een vergoeding krijgt, hangt dus af van het pakket dat u gekozen heeft. Check uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2022 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 03.

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
FAQ

Veelgestelde vragen over Vinger uit de kom

Vertrouw op Xpert Clinics Hand- en polszorg
40 gespecialiseerde artsen door heel Nederland
Alle afspraken op één dag.
Consult en behandeling mogelijk in 25 vestigingen
De juiste diagnose, de juiste ingreep en de juiste therapie.
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785203

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak