Ervaring
Het carpaal tunnel syndroom van mevr. Eenink

Het carpaal tunnel syndroom van mevr. Eenink

"Ik heb jaren gedacht dat ik met die beperking moest leren leven."

Het gekke was dat ik er eigenlijk nauwelijks last van had

Mevr. Eenink: “Zowel rechts als links had ik een carpaal tunnel syndroom. Het gekke was dat ik er eigenlijk nauwelijks last van had. Daardoor ben ik pas vrij laat naar een arts gegaan. De schade aan mijn rechterpols was dusdanig dat de arts in het ziekenhuis wel een operatie wilde proberen, maar me geen goed resultaat kon beloven. De operatie links is goed gelukt, dus die hand heeft zijn functie nog. Maar rechts was er inderdaad weinig resultaat. Ik ben rechtshandig en kon veel dingen niet meer. Een glas oppakken, veters strikken, geld oprapen, mijn fietsstuur vasthouden: er zijn talloze handelingen die niet lukken als je duim niet meer meedoet.

Ik heb jaren gedacht dat ik er maar mee moest leren leven, totdat ik op een dag een artikel las over een mevrouw die een peestranspositie had gekregen bij Xpert Clinics Hand- en polszorg. Via een overgezette pees kon ze haar duim weer bewegen. Ik ben gaan zoeken en er bleek een vestiging in Velp te zitten. Ik dacht: ik maak een afspraak en laat mijn hand aan een arts daar zien. Ik ging ervan uit dat het niks zou worden, maar handchirurg Jeroen van Uchelen zei dat hij er wat aan kon doen. Hij was heel nuchter en eerlijk over de ingreep en de risico’s, maar was ook hoopvol over de kans van slagen.

Ik heb weer een prima functie

Het werd een ingewikkelde operatie met vijf incisies, maar alles werd van tevoren heel duidelijk uitgelegd. Daarna volgde een intensief traject van handtherapie. In het begin ging ik twee keer per week naar de kliniek, er werd ontzettend goed een vinger aan de pols gehouden. Handtherapeut Lisa had elke keer weer nieuw oefenmateriaal, variërend van kraaltjes tot silly putty. Dat werkte heel stimulerend, je moet thuis wel zes keer per dag oefenen maar ik heb me nooit verveeld.

De kracht in mijn hand komt nooit 100% terug. Niet zo gek als je bedenkt dat er een pees helemaal om je hand naar je duim loopt als een soort strak elastiek. Daarbij was de spier in de muis van mijn hand zolang niet geprikkeld dat hij praktisch verdwenen is. Maar ik heb weer een prima functie en kan mijn hand en duim weer goed gebruiken. Daar ben ik superblij mee!

Ik heb me heel erg geborgen gevoeld in de kliniek

Mijn hand beperkte me niet alleen in het dagelijks leven, maar ook in mijn werk in de zorg. Dingen als compressief zwachtelen, een spuit opzuigen, steunkousen aandoen, dat lukte allemaal niet meer. Daar heb ik me veel zorgen over gemaakt maar nu de behandeling zo goed verlopen is, is ook die spanning weg.

Ik ben heel positief over het hele traject. Ik heb me heel erg geborgen gevoeld in de kliniek. De sfeer is er prettig en gezellig, ze hebben alle tijd voor je en je kunt altijd bellen als er iets is. Handtherapeut Lisa was heel gedetailleerd met mijn herstel bezig, altijd opbouwend en motiverend. Dat heeft zeker meegeholpen aan dit mooie resultaat.

Ik ben drs. Jeroen van Uchelen zeer dankbaar dat hij deze gecompliceerde ingreep met succes heeft uitgevoerd. Alle lof ook aan het operatiepersoneel en aan het fysio- en ergoteam."

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 03Maak een afspraak