De pols wordt gevormd door de uiteinden van het spaakbeen (distale radius) en de ellepijp (ulna), samen met de handwortelbeentjes. Bij een gebroken pols gaat het in driekwart van de gevallen om een breuk (fractuur) van het spaakbeen en/of de ellepijp. Als vuistregel geldt dat hoe groter de…
Ik ben 4 maanden aan het lijntje gehouden
Mevrouw Smeets(80): “Ik ben gevallen met sporten en brak toen mijn pols. In het ziekenhuis werden er foto’s gemaakt en daarop was te zien dat het een lelijke breuk was. De arts besloot dat ik in het gips moest. Dat was heel lastig; omdat ik mijn pols niet kon gebruiken heb ik maandenlang hulp gehad. Na vier maanden had ik nog steeds heel veel pijn. Toen bleek dat alles helemaal scheef zat. En wat zei de arts? ‘Mevrouw, ik ben ook geen polsspecialist.’ Ik ben dus vier maanden aan het lijntje gehouden. Dat kan toch niet? Dat begrijp ik echt niet, ik ben daar heel boos over geweest.
Ik kreeg balletjes mee om ook thuis te kunnen oefenen
Via kennissen ben ik toen naar Xpert Clinics Hand- en polszorg gegaan en daar werd ik meteen doorverwezen naar Dr. Moojen. Hij heeft mijn pols aan twee kanten doorgezaagd om hem weer recht te zetten en er is een plaatje ingezet. Daarna heb ik handtherapie gehad in Eindhoven. Ik kreeg balletjes mee om ook thuis te kunnen oefenen.
Ik ben nu klaar met de behandeling. Het plaatje zou er wel uit kunnen, maar dat heb ik niet laten doen. Ik ben inmiddels op leeftijd en die botten hebben toch heel wat geleden. Mijn pols staat niet perfect recht maar ik kan hem goed gebruiken. Ik zit alleen op een boerderij en heb dus veel te doen: gras maaien, in de tuin werken, hout binnen halen voor de kachel. Als ik te veel doe, heb ik nog wel wat pijn. Maar ik mag niet klagen, ik ben al 80 en er zijn per slot van rekening ergere dingen.”